Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Import

Zlatý žrdkár z Pekingu Hooker je bez formy, no s odhodlaním

Steve Hooker Foto: TASR/AP Photo

Steve Hooker minulý týždeň na podujatí Grand Prix v Londýne zlyhal pri všetkých troch pokusoch na výške 540 cm.

Melbourne 17. júla (TASR) - Austrálskemu skokanovi o žrdi a držiteľovi zlatej medaily z OH v Pekingu Steveovi Hookerovi sa stále nepodarilo vrátiť sa do starej formy. Funkcionárom i fanúšikom tak pred blížiacimi sa OH v Londýne zostáva jediné - držať palce a dúfať v zázrak.

Hooker minulý týždeň na podujatí Grand Prix v Londýne zlyhal pri všetkých troch pokusoch na výške 540 cm. Jeho posledným solídnym výkonom, ktorým sa kvalifikoval na olympiádu, je 572 cm z mája tohto roka. Odvtedy je jeho najlepším súťažným výkonom 542 cm, čím výrazne zaostáva za svojimi predchádzajúcimi výsledkami. Pred štyrmi rokmi zdolal na GP v Londýne v rámci ladenia formy pred Pekingom latku vo výške 597 cm. Hoci do olympijskej kvalifikácie žrdkárov zostávajú už len tri týždne, Hooker je pripravený zabojovať.

"Rozhodne tu nestojím v takej pohode, ako pred štyrmi rokmi. Nemienim sa však vopred vzdať. Na olympiáde zabojujem, ako to len bude možné," vyhlásil po spomínanej GP.

Tridsaťročný atlét, ktorého kariéru pribrzdilo vážne zranenie kolena, sa v rodnej krajine preslávil vďaka Pekingu. Po 40 rokoch sa stal prvým austrálskym atlétom, ktorý priniesol zlato z olympijských hier. Jeho osobné maximum je 606 cm, za čo mu v historických tabuľkách patrí druhé miesto hneď za velikánom tohto športu Sergejom Bubkom z Ukrajiny (615 cm).

Hooker je presvedčený, že na zisk zlata v Londýne bude potrebné skočiť 590 cm. Najvážnejším kandidátom na najcennejší kov v tejto disciplíne je Francúz Renaud Lavillenie, držiteľ najlepšieho výkonu tohto roka (597 cm). Hookrovou generálkou pred OH bude míting v Poľsku, ktorý sa uskutoční na budúci týždeň.

Výkonnostný manažér Austrálskeho atletického zväzu Eric Hollingsworth vyslovil vieru v to, že Hooker sa inšpiruje príbehom krajana a plavca Kierena Perkinsa. Ten sa po zisku zlata na 1500 m voľným štýlom v roku 1992 na OH v Barcelone taktiež trápil so stratou formy pred nasledujúcimi hrami, no v Atlante sa prebojoval do finále a famóznym výkonom napokon obhájil zlatú olympijskú medailu. "Ak Steve dokáže napodobniť Kierena, sme v hre. Vieme totiž, že jeho reálna výkonnosť je postačujúca," uviedol Hollingsworth.