Ľudia sa nakazili zo žemľovky.
Autor TASR
Zvolen 16. mája (TASR) - V uplynulých dňoch nahlásila praktická lekárka pre dospelých vo Zvolene výskyt gastrointestinálnych ťažkostí u štyroch zamestnancov tamojšieho rušňového depa, ktorí konzumovali ovocnú tvarohovú žemľovku. Žemľovka bola pripravená v prevádzke kuchyne firmy ALEX.
Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, epidemiologickým šetrením sa zistilo, že žemľovka bola podávaná aj v jedálni zvolenskej nemocnice, zdravotníckemu personálu v počte 50 porcií, ďalej vo výdajni stravy rušňové depo Zvolen (19 porcií) a v reštaurácii Alex, (20 porcií), vo firme Wusam osem porcií, a tri porcie zamestnancom samotnej kuchyne, kde sa žemľovka pripravovala.
Celkový počet vydaných porcií dosiahol stovku, čo predstavuje aj počet exponovaných osôb. Klinické príznaky niektorých konzumujúcich zamestnancov týchto firiem boli bolesti v bruchu, hnačky a zvracanie a teploty. "Počet chorých k dnešnému dňu je zatiaľ 39, z toho zamestnancov nemocnice 18, rušňového depa Zvolen 19, Reštaurácie Alex dvaja," uviedla hovorkyňa.
Epidemiológovia za faktor prenosu nákazy určili spomínanú ovocno-tvarohovú žemľovku. Z celkového počtu chorých je 15 hospitalizovaných na infekčnom oddelení Rooseveltovej nemocnice Banská Bystrica a traja v NsP Zvolen. Laboratórnymi vyšetreniami odobratých vzoriek bola v 18 prípadoch potvrdená Salmonella enteritidis.
V kuchyni Alex vykonali epidemiológovia RÚVZ Zvolen okamžite príslušné opatrenia - odobrali vzorky žemľovky, vykonali stery z prostredia, pracovníci tamojšieho oddelenia hygieny výživy vykonali ďalšie predpísané šetrenie a urobili záznam o štátnom zdravotnom dozore. Odobrali tiež 45 ks vajec zo šarže, ktorá bola použitá na prípravu žemľovky. Tieto skutočnosti oznámili aj Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe vo Zvolene, ktorá začala ihneď šetrenie a urobila opatrenia priamo na farme.
Zvyšok vajec rovnakej šarže rozhodnutím pozastavili. Všetkých zamestnancov, manipulujúcich s požívatinami, odoslali na mimoriadnu lekársku prehliadku, spojenú s vyšetrením stolice na bakteriologické vyšetrenie. V epidemiologickom šetrení sa naďalej pokračuje.
Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, epidemiologickým šetrením sa zistilo, že žemľovka bola podávaná aj v jedálni zvolenskej nemocnice, zdravotníckemu personálu v počte 50 porcií, ďalej vo výdajni stravy rušňové depo Zvolen (19 porcií) a v reštaurácii Alex, (20 porcií), vo firme Wusam osem porcií, a tri porcie zamestnancom samotnej kuchyne, kde sa žemľovka pripravovala.
Celkový počet vydaných porcií dosiahol stovku, čo predstavuje aj počet exponovaných osôb. Klinické príznaky niektorých konzumujúcich zamestnancov týchto firiem boli bolesti v bruchu, hnačky a zvracanie a teploty. "Počet chorých k dnešnému dňu je zatiaľ 39, z toho zamestnancov nemocnice 18, rušňového depa Zvolen 19, Reštaurácie Alex dvaja," uviedla hovorkyňa.
Epidemiológovia za faktor prenosu nákazy určili spomínanú ovocno-tvarohovú žemľovku. Z celkového počtu chorých je 15 hospitalizovaných na infekčnom oddelení Rooseveltovej nemocnice Banská Bystrica a traja v NsP Zvolen. Laboratórnymi vyšetreniami odobratých vzoriek bola v 18 prípadoch potvrdená Salmonella enteritidis.
V kuchyni Alex vykonali epidemiológovia RÚVZ Zvolen okamžite príslušné opatrenia - odobrali vzorky žemľovky, vykonali stery z prostredia, pracovníci tamojšieho oddelenia hygieny výživy vykonali ďalšie predpísané šetrenie a urobili záznam o štátnom zdravotnom dozore. Odobrali tiež 45 ks vajec zo šarže, ktorá bola použitá na prípravu žemľovky. Tieto skutočnosti oznámili aj Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe vo Zvolene, ktorá začala ihneď šetrenie a urobila opatrenia priamo na farme.
Zvyšok vajec rovnakej šarže rozhodnutím pozastavili. Všetkých zamestnancov, manipulujúcich s požívatinami, odoslali na mimoriadnu lekársku prehliadku, spojenú s vyšetrením stolice na bakteriologické vyšetrenie. V epidemiologickom šetrení sa naďalej pokračuje.