Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Knihy

Do Bratislavy sa vracia portugalský spisovateľ José Luís Peixoto

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Portugalský básnik a prozaik José Luís Peixoto (1974) je autor, ktorého diela preložili do viac ako 20 jazykov, získal viacero literárnych ocenení.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Portugalský spisovateľ José Luís Peixoto príde do Bratislavy predstaviť slovenský preklad svojej knihy Nedeľný obed. "Nové dielo najmladšieho držiteľa portugalskej literárnej ceny Josého Saramaga (získal ju vo veku 27 rokov) je založené na životnom príbehu Ruia Nabeira," približuje Portugalský inštitút, ktorý autora pozval na Slovensko spolu s portugalským veľvyslanectvom.

"Rui Nabeiro bol viac než obchodník, bol to veľkorysý muž s neotrasiteľnými morálnymi zásadami, s humanistickým pohľadom na politiku, ktorý pozdvihol celý región Alentejo. Založil pražiareň kávy Delta Cafés, vysokokvalitnú značku, ktorá reprezentuje Portugalsko vo svete," hovorí portugalská veľvyslankyňa na Slovensku Maria Joao Lopes Cardoso. Dodáva, že Nabeiro zasvätil život rozvoju svojej rodnej obce Campo Maior, zlepšil život obyvateľov svojho regiónu a vytváral pracovné príležitosti pre všetkých.

Portugalský básnik a prozaik José Luís Peixoto (1974) je autor, ktorého diela preložili do viac ako 20 jazykov, získal viacero literárnych ocenení. Je nielen spisovateľ, ale aj bloger, ktorého číta vyše 200.000 sledovateľov.

Do Bratislavy, kde strávi štyri dni, zavíta v pondelok 21. októbra.
"Okrem prezentácie knihy Nedeľný obed a rozhovorov s médiami chystá aj besedu so študentami Gymnázia Juraja Hronca. Ako cestovateľ sa teší na objavovanie Bratislavy a jej zaujímavostí,"
informuje Elena Seitlerová z Portugalského inštitútu, ktorý vydal dve knihy J. L. Peixota v slovenskom preklade. Okrem titulu Nedeľný obed aj knižku Cintorín klavírov (2017). V antológii 9+1 mu vyšla poviedka Mŕtvola Jamesa Joycea (2022). Na diskusiu s autorom, ktorá sa bude konať v stredu 23. októbra o 18.00 h v Rómerovom dome, pozýva všetkých milovníkov literatúry.