Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Knihy

Fantastické pokračovania úspešných kníh pre menšie, aj väčšie deti

Foto: Slovart

Pred prázdninami prišli na knižný svet dve pokračovania úspešných detských kníh vhodných už pre sedemročných čitateľov a čitateľky.

Bratislava 3. júla (OTS) - Peter Bartoněk, alebo aj „slovenský David Walliams“, prináša fantastickú novinku Domov vesmírneho draka a oceňovaná Marta Hlušíková zas deti oboznámi s pojmom „dlaňový tlmočník“ v knihe, kde sa tiež dozvieme, že Nenápadní sú vždy naj.


Peter Bartoněk detským čitateľom rozumie. Pôsobí ako vychovávateľ na základnej škole a svoju prvú knihu fantastických príhod zo školy pod hradom s názvom Obed v ohrození začal písať pre svojich žiakov počas nedávnej pandémie. V knihe vystupujú jeho žiaci, ktorých takto vtiahol do príbehu. A nie je tomu inak ani v pokračovaní dobrodružstiev zo školy pod hradom s názvom Domov vesmírneho draka. Knihu aj opäť ilustroval Martin Ondrušek a zdôraznil tak jej „walliamsovský“ šmrnc.
Štvrtáci zo školy pod hradom zažívajú nové dobrodružstvo. Tentoraz v múzeu. Exkurzia však neprebieha podľa plánu. Jonáš upchá záchod svetrom, spojazdní teleport a s dievčatami sa ocitne na neznámej planéte, kde stretnú nanobotov, schopných vyrobiť čokoľvek, čo im napadne. Napríklad klobásu. Na planéte však nie sú sami. Nájsť cestu domov nebude vôbec jednoduché...

O autorovi:
Keď bol Peter Bartoněk malý, sľúbil si, že keď bude dospelý, nezabudne na to, aké je to byť dieťaťom. Nezabudol! Pracuje ako vychovávateľ na základnej škole v Bratislave, kde sa hrá so svojimi žiakmi, i keď oni si myslia, že ich vychováva. Dokonca pre nich napísal knihu Obed v ohrození, ktorá uzrela svetlo sveta v tlačenej verzii v roku 2022 a aktuálne vychádza jej pokračovanie.



Aj v tretej časti voľného pokračovania kníh autorky Marty Hlušíkovej Modré srdce s kečupovým fľakom a Kam zmizol môj brat? s názvom Nenápadní sú vždy naj, ide o srdce. No nie nakreslené modrou farbičkou so škvrnami od kečupu. Toto srdce je drevené, ručne vyrezávané a darované z čistého priateľstva. Príbeh Laury a Lukáša sa odohráva na rôznych miestach. Raz je to trieda plná spolužiakov, z ktorých niektorí vidia iba seba, inokedy ulica či domov seniorov. Laura sa konfrontuje so svetom – obdivuje rodinu priateľky Olivy, ktorá sa vymyká z priemeru rodín okolo nás, učí sa akceptovať svet tých, čo sú iní ako my, uvažuje, čím raz bude. Tomáš, Laurin mladší brat, je dieťa plné otázok a vtipných nápadov. Dobré srdiečko rodiny, ktoré by raz chcelo byť dlaňovým tlmočníkom tých, čo sa dorozumievajú iba hmatom.
Marta Hlušíková opäť siahla po dôležitej téme, ktorú podáva detsky prístupným a láskavým jazykom. Knihu dopĺňajú ilustrácie Alexandry Just.

O autorke:
Marta Hlušíková, autorka detských kníh, odbornej literatúry a poézie, vyštudovala slovenský jazyk a latinčinu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Najskôr pôsobila ako redaktorka v Archeologickom ústave SAV v Nitre, odkiaľ potom prešla do učiteľstva. Ako pedagogička vyučovala slovenský jazyk, literatúru a latinčinu v Banskej Štiavnici a na viacerých školách v Rimavskej Sobote, kde učí doteraz. Poéziu, prózu aj drámu aktívne publikuje od roku 1989. Prispievala do literárnych periodík Slovenské pohľady, RAK, Knižná Revue a do časopisov pre deti vrátane Včielky, Zorničky a Slniečka. Jej texty boli zaradené do učebníc pre základné a stredné školy a spolupracuje aj so Slovenským rozhlasom. Vydala množstvo kníh pre deti a mládež, z ktorých viaceré vyšli vo Vydavateľstve SLOVART – Až raz budem kapitánom (2015), Môj dedko Rýchly šíp (2013), ktorá bola ocenená ako Najkrajšia detská kniha jesene 2013 a Najkrajšia kniha Slovenska za rok 2013, Žiaden káčer navyše (2017), Modré srdce s kečupovým fľakom (2021) a Kam zmizol môj brat? (2022).