Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 22. november 2024Meniny má Cecília
< sekcia Knihy

Indický šéfkuchár Shrey Kadam: Toto sú Chute mojej Indie!

Foto: IKAR, a.s.

V knihe Chute mojej Indie, ktorá je plná vôní, farieb a korenín, nájdete množstvo jednoduchých receptov, vďaka ktorým okúsite rozmanité chute skutočnej Indie.

Bratislava 22. novembra (OTS) - Veľa ľudí si myslí, že indické jedlá sú pikantné a zložité na prípravu. Šéfkuchár Shrey Kadam vás presvedčí, že to tak nie je. V knihe Chute mojej Indie, ktorá je plná vôní, farieb a korenín, nájdete množstvo jednoduchých receptov, vďaka ktorým okúsite rozmanité chute skutočnej Indie.

Čo nájdete v knihe?


Na začiatku jeho zaujímavý príbeh, ako prišiel na Slovensko, učil sa slovenčinu, mal foodtruck, čiže pojazdnú indickú reštauráciu. Až po súčasnosť, kedy má v Bratislave reštauráciu Mumbai Central, ktorá sa hneď prvý rok stala najlepšie hodnotenou indickou reštauráciou na Slovensku.
No a potom nasledujú desiatky receptov:

Masaly, čiže rôzne kombinácie korenín (Garam Masala, Tandoori Masala...)
Tuky a syr (tuk ako nositeľ chuti a syry, napríklad paneer
Predjedlá, polievky a kofty (fašírky)
Hlavné jedlá ako Tikka masala, či Veg navratan korma
Prílohy ako ryže, daal (šošovice), chleby (najznámejší naan
Čatni, korenené omáčky
Dezerty
Nápoje ako Mango lassi, či Masala chai.

Foto: IKAR, a.s.

Vypočujte si rozhovor so Shreyom v knižnom podcaste. Hovorí nielen o svojej knihe, ale aj o reštauráciách, konkrétnych receptoch a jedlách, o kuchyni u nich v Indii ap.



Vášeň a cit pre varenie zdedil po mame, ktorá každý deň rozprávala cez svoje jedlo to, čo nevedela vyjadriť slovami. „Narodil som sa v štáte Maharashtra, neďaleko mesta Mumbai v Indii. Moja mama je vychýrenou kuchárkou... poznáte to, každý z nás má najlepšiu mamu. Odmalička ma na indickej kuchyni fascinovala jej bohatosť a komplexnosť,“ priznáva Shrey.

Shrey študoval vo Švajčiarsku, pracoval v Londýne, no pred trinástimi rokmi prišiel na Slovensko za láskou a už tu ostal. Vždy túžil po vlastnej reštaurácii a sen si splnil v Bratislave. Jeho MumBhai Central sa stala hneď v prvom roku po otvorení najlepšie hodnotenou indickou reštauráciou na Slovensku.

„Veľmi sa teším, že práve ja sa môžem pokúsiť vám ukázať, že indická kuchyňa je bohatá, zdravá a chutná, a že jej varenie môže byť jednoduché aj u vás doma. Túto filozofiu vám rád odovzdám na kurzoch, workshopoch alebo ju prinesiem do vašej firmy. Teraz však v knihe Chute mojej Indie,“ dodáva indický šéfkuchár Shrey Kadam.

Pozrite si video so Shreyom:




POZOR! Ak si kúpite túto knihu (online v eshope alebo v kamenných kníhkupectvách), môžete sa zapojiť do súťaže o 10.000 € v hotovosti ako hlavnú cenu. Navyše každý deň jeden zo súťažiacich vyhráva hodnotnú encyklopédiu podľa vlastného výberu.
Zoznam všetkých kníh, s ktorými sa môžete zapojiť do súťaže a bližšie informácie nájdete na stránke Knižné a veselé.

Milan Buno, knižný publicista