Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Knihy

Juraj Červenák zaviedol svojich slávnych vyšetrovateľov do Cassovie

Foto: Slovart

V meste rozvrátenom vyostrujúcimi sa spormi majú Stein, Barbarič a Jaroš nájsť strateného cisárskeho astrológa Hieronyma Scottu.

Bratislava 24. októbra (OTS) - Séria historických detektívok o kapitánovi Steinovi, notárovi Barbaričovi a kaprálovi Jarošovi sa túto jeseň rozšírila o jubilejný desiaty príbeh.

Prekliata kniha sa odohráva v Košiciach v lete 1601. Nielen preto je v týchto končinách horúco. Okrem toho, že susedia s rozpínavou Osmanskou ríšou, ktorá sa len nedávno rozrástla o novú provinciu v dobytom Jágri, narastá aj napätie v neďalekom Sedmohradsku. Odpor protestantskej šľachty proti katolíckej vláde silnie a mohol by prepuknúť do veľkého povstania. Nevraživé náboženské nálady vládnu aj v pevnostnom meste Cassovia – Košice.
V meste rozvrátenom vyostrujúcimi sa spormi majú Stein, Barbarič a Jaroš nájsť strateného cisárskeho astrológa Hieronyma Scottu. Ten mal od miestneho vzdelanca Bocatia získať kolekciu vzácnych kníh, ktoré chce cisár Rudolf II. zaradiť do svojich umeleckých zbierok. Zdanlivo jednoduchá úloha sa však rýchlo skomplikuje, pretože Scottovo zmiznutie súvisí hneď s niekoľkými brutálnymi zločinmi.

Prekliata kniha je v predaji od 25. októbra 2024. Diskusie s Jurajom Červenákom sa môžete zúčastniť v sobotu 9. novembra na tohtoročnom knižnom festivale Bibliotéka Pedagogika 2024 alebo v stredu 13. novembra v košickom Martinuse.

O autorovi


Juraj Červenák (1974) žije s rodinou v Banskej Štiavnici. Predtým pracoval v kultúre a istý čas bol vedúcim kina. Prvá kniha mu vyšla v roku 1993, od roku 2005 sa naplno venuje iba písaniu. Získal viacero literárnych ocenení a jeho knihy pravidelne vychádzajú aj v češtine, poľštine či ukrajinčine. Presadil sa ako autor historickej fantasy so slovanskými motívmi (série Černokňažník, Bohatier, Bivoj), obdobie protitureckých vojen spracoval v cykle Dobrodružstvá kapitána Báthoryho, v sérii Šarkanove poklady (prvý diel Zakliaty kláštor) rozpráva mysteriózne dobrodružstvá z druhej polovice 19. storočia, čiastočne inšpirované životom a povesťami Pavla Dobšinského. Históriu a detektívny žáner Červenák spojil vo svojom zatiaľ najúspešnejšom románe Mŕtvy na Pekelnom vrchu a ďalších príbehoch o kapitánovi Steinovi, notárovi Barbaričovi a seržantovi Jarošovi.