Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Knihy

Nové vydanie slávneho príbehu o malom drevenom panáčikovi

Foto: Slovart

Príbeh o malom drevenom panáčikovi poznajú deti aj dospelí na celom svete. A ak naň ešte niekto nenarazil, môže to napraviť s novým vydaním slávnej knihy Pinocchiove dobrodružstvá.

Bratislava 25. júna (OTS) - Pinocchia vymyslel taliansky autor Carlo Collodi a vo svete aj v našich zemepisných šírkach mal tento príbeh viacero vydaní. Nové aktualizované vydanie Pinocchiových dobrodružstiev zachováva skvelý preklad Márie Štefánkovej. O ilustrácie sa postaral Juraj Martiška, ktorého kresby boli použité aj vo vydaní z roku 2008 z knižnej edície SME pre deti.
Nová úprava vychádza z tohto vydania, no text prešiel jazykovou korektúrou a novou sadzbou.
A o čom je vlastne Pinocchiov príbeh? To určite všetci vedia, no pre pripomenutie – drevená bábka spôsobí svojmu tvorcovi rezbárovi Geppettovi starosti takmer hneď, ako ožije. Jeho detská naivita, dôverčivosť a odmietanie dobrých rád priateľov ho dostanú do veľkých problémov. Napriek tomu sa toto nezbedné a hravé stvorenie chce viac ako čokoľvek iné stať skutočným chlapcom. Aby si splnil svoje sny, musí najprv dokázať, že si ich zaslúži. Vydajte sa na Pinocchiovu úžasnú cestu, počas ktorej sa naučí ako byť čestný, láskavý a predovšetkým ľudský.

O autorovi


Carlo Collodi (vl. menom Lorenzini) * 24. 11. 1826, Florencia – † 26. 10. 1890, Florencia. Taliansky novinár, prekladateľ, dramatik a prozaik. Žil v časoch, v ktorých talianska spoločnosť prechádzala mnohými zmenami a v ich znamení sa niesol aj celý jeho život. V revolučnom roku 1848 vstúpil ako dobrovoľník do toskánskej armády, zúčastnil sa bojov za zjednotenie Talianska. Inšpirovaný novými zážitkami uverejnil svoje prvé literárne pokusy v satirických novinách Il Lampione, ktoré už na jar roku 1849 zakázali. Neskôr sa angažoval v reforme školstva a pôsobil tiež ako štátny divadelný cenzor. Dlhý čas písal komediálne a satiricky ladené príbehy určené pre dospelých. Na detských čitateľov sa vo svojej literárnej tvorbe výraznejšie zameral až v pokročilejšom veku. Najprv v roku 1875 dokončil preklad rozprávok Charlesa Perraulta a o rok neskôr vydal vlastnú knihu o malom nezbedníkovi Giannetinovi. Až v roku 1881 začal v časopise Il Giornale dei Bambini publikovať na pokračovanie príhody drevenej bábky menom Pinocchio. Tie si získali veľkú popularitu a stali sa základom neskorších knižných vydaní, vďaka ktorým sa z Pinocchia stala jedna z celosvetovo najznámejších literárnych postáv. Knižná predloha potom slúžila množstvu úspešných divadelných a neskôr filmových spracovaní.