Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Knihy

Novinka od Braňa Jobusa: Ako zemepána Vymletého spravodlivosť zomlela

Foto: Slovart

Stretnú sa mlynár Pleva, zemepán Vymletý, sklári Puklina a Prasklina, pekár Šmakocinka a ďalší s Jústíciou Nepochybnou a vznikne z toho láskavý príbeh pre deti od Braňa Jobusa.

Bratislava 20. júna (OTS) - Najnovšia kniha Braňa Jobusa Ako zemepána Vymletého spravodlivosť zomlela je plná originálnych postáv so zábavnými menami a láskavého humoru, ktorý pohladí čitateľskú dušu malým, aj tým väčším.

Braňo Jobus predstaví svoju najnovšiu knihu Ako zemepána Vymletého spravodlivosť zomlela počas júna a júla na viacerých podujatiach. Tým prvým budú Dni Petržalky na Dostihovej dráhe v Bratislave, počas ktorých vystúpi v nedeľu 23.6. o 11:00 hod. na hlavnom pódiu a následne bude mať autogramiádu v stánku Petržalskej knižnice o 12:00 hod. Nenechajte si ujsť ani podujatie Vrbovské vetry 2024, ktoré sa uskutoční 6. júla na štadióne Vrbové a na ktorom Braňo Jobus pokrstí najnovšiu knihu v kruhu dvoch tisícok priateľov. A napokon knihu odprezentuje aj na verejnom krste počas festivalu Pohoda 2024 v sobotu 13. júla.

„Raz, nie až tak veľmi dávno, ba ani pradávno, si Vetroslav Pleva postavil na prenádhernej lúke ešte prenádhernejší veterný mlyn.
Keďže v tej veternej oblasti skoro celý rok statočne dulo, mlynárovi a jeho rodine sa celkom dobre žilo.
Nuž, a keďže sa cítil ako súčasť pracovitého ľudu, sa na to, ako sa v živote riadne narobil, ani priveľmi nesťažoval.
Mlynár vychoval deti, no tie sa mu na jeho staré kolená rozutekali po svete a veruže sa musel obracať, aby to všetko utiahol sám. Mlynárku ešte v mladom veku odfúklo nevedno kam.
„Ej, veru, zišla by sa mi nejaká brigádnička. Šikovná pomocníčka, čo by aj okolo mlyna trošku poriadok urobila, aj sem‑ tam mlynským kolesom potočila. To by bolo sveta žiť!“ zasníval sa mlynár, keď vtom mu na hlinený krčah, čo mal napichnutý na drevenom kole vstupnej brány, zaklopala švárna dievčina.
„Dobrý deň, pán mlynár. Túlam sa svetom, spravodlivosť hľadám a roboty sa nebojím!“ prihovorila sa mu nezvyčajným heslom dievčina s malinkým batôžkom prehodeným cez plece. „Volám sa Justícia Ne-
pochybná a veľmi rada by som u vás pracovala, ak by ste prijali pomoc. Vidím, že roboty máte vyše hlavy!“ usmiala sa Justícia na mlynára Plevu, ktorý práve stál pri kope mechoch plných múky, čo mu siahali až vyše hlavy.
Vetroslav Pleva sa poškrabkal po plešine, po bokoch mu trčali len také trápne pozostatky kučeravých vlasov. Bolo nad slnko jasné, že sa o seba poriadne nestará.
„Ale áno, rád zamestnám pomocníčku. Veď vetry tu našťastie dujú tak intenzívne, že mlynské kolesá sa takmer stále krútia. Je sa akej roboty chytiť.“
A takto sa rozbieha najnovší láskavý a spravodlivý knižný príbeh v knihe Ako zemepána Vymletého spravodlivosť zomlela od Braňa Jobusa – príbeh plný postáv so smiešnymi a zároveň výstižnými menami a s pravdivou pointou, na ktorú si stačí len počkať... Okrem mlynára Plevu a Justície Nepochybnej sa v ňom stretneme aj so sklármi Puklinom a Prasklinom, s pekárom Kristiánom Šmakocinkom, pastierom Johanom Vemenom, drotárom Šperhákom, drevorubačom Polenom a, samozrejme, so zemepánom Vymletým.

K mlynárovi Vetroslavovi Plevovi nastúpi do služby Justícia Nepochybná, ktorú z rodnej doliny vyhnal zemepán Vymletý. No zrazu vietor utíchol, mlyn sa zastavil a všetci zákazníci od Plevu poutekali. Až raz dotiahol čierny záprah plný voz zrna na pomletie. Nebolo to obyčajné zrno, boli to ľudské skutky. Každé zrnko jeden skutok. Bolo ho treba pomlieť, ale ani jedno zrnko nesmie vyjsť nazmar, všetko do posledného prachu múky treba odovzdať. No Justícia z múky pozametanej z mlynských kameňov upiekla posúch, a tým dohodu porušila. Dáma v čiernom Karmen však Justícii poradí ako tento prehrešok odčiniť. Všetky situácie, v ktorých sa ocitne, sa musia skončiť spravodlivo. Božie mlyny melú pomaly, ale isto. O ilustrácie sa postarala Jana Hrčková Stankovianska.

Vydanie knihy z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

O autorovi


Branislav Jobus je slovenský spevák, hudobník a spisovateľ. Literárne debutoval v roku 2006 rozprávkovou knihou Láskavé rozprávky. Druhé vydanie knihy vyšlo pre veľký úspech v r. 2007 v nakladateľstve Edition Ryba. V roku 2008 napísal knihu pre dospelých Až na vrchol. Ďalším literárnym počinom bola kniha Zázračné rozprávky (2009). O rok neskôr vyšla Jobusovi kniha, rozprávkové leporelo Na výlete do vesmíru (Agentúra Pohoda), ale aj audiokniha Láskavé rozprávky. Medzi jeho najúspešnejšie tituly patria knihy o Muflónovi Ancijášovi, na motívy ktorého vznikla aj detská opera, uvádzaná v SND. Ďalšie úspešné knihy pre deti od Branislava Jobusa sú rozprávky Zvon, Zberný dvor, Chrontulienka, či Komisár Mrodge a minuloročné Ultranechutné komando.