Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 28. jún 2024Meniny má Beata
< sekcia Knihy

Podarí sa detektívom z kancelárie 141 vrátiť pokoj do ulíc?

Foto: Slovart

Štrnásťkrát získal ocenenie Najpredávanejší autor roka a šesťkrát cenu za Najpredávanejšiu knihu roka v rámci Panta Rhei Awards.

Bratislava 6. júna (OTS) - Pomaly sa začína čas dovoleniek a k zaslúženému relaxu patrí zaujímavá kniha. Všetci fanúšikovia a fanúšičky dobrej detektívky sa určite potešia novinke od najpredávanejšieho slovenského autora Domininka Dána. Kniha má názov Kruhy na vode.

Dominik Dán je dnes v slovenskom literárnom prostredí skutočným pojmom. Štrnásťkrát získal ocenenie Najpredávanejší autor roka a šesťkrát cenu za Najpredávanejšiu knihu roka v rámci Panta Rhei Awards (Ceny knižnej múzy). Charakterizuje ho nezameniteľný štýl písania, dokonale vystavané dialógy a postavy detektívov, ktoré v podstate už zľudoveli. Krauz, Chosé, Burger či Hanzel – všetci vyšetrovatelia z oddelenia vrážd sú vykreslení tak autenticky, že pri čítaní každej novej knihy za nich skalní čitatelia a čitateľky takmer dokončujú vety. Na otázku, s ktorou postavou najviac sympatizuje sám autor, odpovedal: „So všetkými bez rozdielu, veď som ich stvoril a každý stvoriteľ musí byť hrdý na svoje dielo bez výnimiek a protekcie.“

Dánova 38. kniha Kruhy na vode vychádza 7. júna 2024. Odohráva sa počas mafiánskych 90. rokov, keď si niektoré partičky zo zlej štvrte mysleli, že im táto krajina patrí. Dominik Dán približuje tieto časy na udalostiach vo fiktívnom Našom Meste, ktoré je však pomerne čitateľne inšpirované Bratislavou.

Po vražde bossa podsvetia je všetkým jasné, že odveta na seba nenechá dlho čakať. Vyšetrovatelia sa snažia upokojiť situáciu. Do dusivej atmosféry vstúpi veľmoc, ktorá, hoci platená z tých istých daní ako detektívi, stojí občas proti nim. Ako má detektív z oddelenia vrážd odhaliť, kto je v tomto zamotanom prípade na jeho strane a kto je nepriateľ? Keď Krauz konečne nájde odpovede, uvedomí si, že sa o ne nemôže s nikým podeliť. Rozlúštenie záhady je zahalené tajomstvom a všetkým záleží iba na tom, aby to tak aj ostalo, aby nič nepreniklo na verejnosť. Krauz napokon podľahne nátlaku kolegov. Kľúč k tajomstvu pochová, akoby ho do vody hodil. Ostanú len Kruhy na vode...

Okrem klasického vydania knihy Kruhy na vode s typickou policajnou páskou na obálke je k dispozícii aj limitovaná edícia vo väčšom formáte s obálkou, ktorú ilustroval Jozef Gertli Danglár. Vydavateľstvo Publixing vydáva postupne aj mp3 verzie kníh Dominika Dána (nové vydania číta Martin Mňahončák, staršie Marián Geišberg). Počas prechádzok Bratislavou si môžete zahrať špeciálnu mestskú hru Stopy Dominika Dána, ktorú na motívy Dánových kníh vytvorila zážitková agentúra Zazito.ooo.

O autorovi:


Dominik Dán sa zaoberal vyšetrovaním zločinov viac ako tridsaťpäť rokov. Všetky jeho predchádzajúce knihy vyšli vo Vydavateľstve SLOVART a okamžite sa stali bestsellermi. Podľa románu Červený kapitán bol nakrútený úspešný akčný film. Knihy vychádzajú aj v českom a poľskom preklade.