Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Knihy

Prichádza finále série zo snového sveta Havraních chlapcov!

Foto: Slovart

Všetko sa raz musí skončiť a teraz nastáva moment, kedy sa uzatvára aj séria Snová trilógia, ktorá sa vo svete Havraních chlapcov odohráva. Záverečná časť má názov Greywaren.

Bratislava 10. júla (OTS) - Univerzum série Havraních chlapcov od Maggie Stiefvater je pre mnohých mladých čitateľov tým, k čomu sa budú navždy radi vracať a čo budú považovať za prvopočiatok a základný stavebný kameň ich lásky k čítaniu a ku knihám. Všetko sa raz musí skončiť a teraz nastáva moment, kedy sa uzatvára aj séria Snová trilógia, ktorá sa vo svete Havraních chlapcov odohráva. Záverečná časť má názov Greywaren.

„Na začiatku tohto príbehu, pred mnohými, mnohými rokmi, sa dvaja snívači ocitli v raji.
Niall Lynch a Mór Ó Corra si práve kúpili prekrásny pozemok v ústraní virgínskeho vidieka. Zvlnené šíre polia. Kopce posiate dubmi. A v diaľke sa sťa prízrak týčilo pohorie Blue Ridge, pôsobiace ako stráž. Niall s Mór považovali za malý zázrak, že získali toto zelené útočisko. Áno, vidiecky domček bol v podstate plný haraburdia po neporiadnikovi, ktorý umrel ešte pred ich príchodom. A všakovaké farmárske budovy, podľa ktorých sa to tu volalo – Stodoly –, boli ešte v zúboženejšom stave, rozhegané, s olupujúcou sa farbou. Lenže pre Nialla a Mór to bolo ich nové kráľovstvo.
„To sa poddá!“ zvolal Niall, plný svojho zvyčajného optimizmu. Niall bol očarujúci mladý fešák, pekný, presvedčivý, výrečný. Keby sa neporiadok v dome a stodolách dal presvedčiť, aby sa upratal sám, on by bol ten, kto by to dokázal. Mór (vtedy sa ešte nevolala Mór) prehodila: „Budeme musieť dávať pozor, aby sa bábätko v tej burine nestratilo.“
Mór bola tvrdá mladá hrdinka, nesentimentálna, nezdolná. Pred rokom si odstrihla zlatú hrivu až k brade, aby jej nezavadzala, a pred mesiacom urobila to isté so svojou minulosťou.
Niall vyčaril ten svoj široký nepredvídateľný úškrn a zastrčil si dlhé vlasy za ucho, aby svojím zjavom ulahodil jej oku. „Páči sa ti tu?“
Napravila si malého Declana v náručí a uprela nemilosrdný pohľad na ich nový domov. Bol presne taký, aký ho Niall opísal. Roztomilý. Obrovský. Na kilometre vzdialený od najbližšieho suseda a celý oceán od najbližšej rodiny. Lenže to nebolo to najdôležitejšie.
„To zistím, až keď sa vyspím, nie?“ odvetila.
Niall aj Mór boli zlodeji snov – doslova. Zaspali a z času na čas sa prebudili s tým, že ich sny sa stali realitou. Čary! Vzácna mágia – nikdy nestretli nikoho, kto by dokázal to, čo oni…“


Graywaren je príbeh rodiny Lynchovcov. Niall a Mór utiekli z vlasti, aby začali odznova, a stratili sa v tom, čo našli. Declan vyrástol ako zodpovedný syn, zodpovedný brat – len aby zistil, že neexistuje spôsob, ako udržať svoju rodinu v bezpečí. Ronan vždy žil na hranici medzi snami a bdením... Ale teraz je toto pomedzie preč a on padá do temnoty. Matthew bol šťastným dieťaťom, najjasnejším lúčom. Ale vzbura je lákavá, pretože to všetko teraz vyzerá ako ilúzia.
Tento svet nebol stvorený pre takú rodinu – rodinu s neobmedzenou silou tvoriť a ničiť. Ak nedokážu zachrániť jeden druhého alebo sami seba, všetci sme odsúdení na zánik.
Vojna medzi snami a realitou sa zintenzívňuje... s Ronanom v jej centre.
Do slovenčiny knihu preložila Gabriela Račková.

„Takže tú prvú noc Mór snila a Niall čakal. Konečne, keď sa rozvidnelo, sa Mór pritúlila k svojmu mladému druhovi na rozheganej verande vidieckeho domčeka. Niall vystrel ruky k Declanovi a objal ho, spoločne obdivovali polia v opare. Nespýtal sa jej, či snívala o Lese. Vedel to. Obaja snívali o Lese. Les sníval o nich.
„V Lese som v noci začul jedno slovo, láska,“ povedal. „Nebolo v angličtine ani v írčine.“
„Ja som v noci videla slovo,“ odvetila Mór, „napísané na skale.“
Vpísala ho do peľu na zábradlí, práve keď ho vyslovil nahlas: Greywaren.“


O autorke


Maggie Stiefvater je jedna z najtalentovanejších amerických autoriek YA literatúry. Jej trilógia kníh Havraní Cyklus, sa zaradila ako #1 New York Times bestseller. Táto séria sa skladá z nasledujúcich častí: Havraní chlapci, Zlodeji snov, Traja spáči a Havraní kráľ. Jej Snová trilógia zas obsahuje Skrotenie jastraba, Pán Nemožný a Greywaren. Ďalej jej vyšli Zázraky padlých svätých a Krvavé preteky.
Predtým, než sa vydala na dráhu spisovateľky, pracovala ako profesionálna portrétistka. Je tiež mimoriadne hudobne nadaná, hrá na viacero hudobných nástrojov a skladá vlastnú hudbu. Je nadšená milovníčka áut a v minulosti pracovala aj ako novinárka v časopise zameranom na autá a motocykle.
Momentálne žije vo Virgínii s manželom, dvoma synmi a mnohými psami.