Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Knihy

Výbušná zmes duchovna, filozofie a vedy

Foto: Slovart

Divoký západ je miesto do značnej miery imaginárne a ešte väčšmi imaginárne je podľa Baricca v jeho najnovšej knihe.

Bratislava 15. októbra (OTS) - Po vydaní románu Mladá nevesta si Alessandro Baricco chvíľu myslel, že zavesí remeslo spisovateľa na klinec, no, ako sa vyznáva v článku pre taliansky denník La Repubblica, bez písania v sebe cítil prázdno, priestor, ktorý nevedel ničím zaplniť, a tak si jedného dňa predsa len sadol za počítač a naťukal do klávesnice slová „metafyzický western“.

Nemal vlastne nič iné. Nemal príbeh, tobôž zápletku a ani len náznak postavy, ale kdesi na okraji jeho mysle sa vynárala scéna a tak začal písať, aby náhodou nezmizla.

Nepostupoval rýchlo, no scénu po scéne, výjav po výjave sa vracal k svojmu rytmu. Výsledkom je kniha, v ktorej sa miesi príbeh veľkej lásky, metafyzické pátranie v hlbinách ľudskej duše i nezvyčajný pohľad na dejiny amerického Západu a ich mýtických protagonistov Indiánov. Vychutnať si všetky jeho jemné nuansy teraz môže i slovenský čitateľ a to vďaka výbornému prekladu Stanislava Valla.

Ábel je plnokrvným westernom, ktorý miestami pripomenie filmy Sergia Leoneho či Quentina Tarantina, jeho zľahka experimentálna forma a filozoficky ladený obsah však spochybňujú linearitu času a nútia čitateľa zamyslieť sa nad vzťahom príčiny a následku.

Divoký západ je miesto do značnej miery imaginárne a ešte väčšmi imaginárne je podľa Baricca v jeho najnovšej knihe. „Ak sa mi pri vytváraní tohto nejestvujúceho miesta pritrafilo, že som sa dotkol citlivosti jednotlivých čitateľov, alebo celých spoločenstiev, mrzí ma to“ hovorí, no vzápätí dodáva, že ho to nemrzí zas nijako mimoriadne, „lebo absolútna sloboda je výsadou, podmienkou a osudom akéhokoľvek literárneho prejavu.“

A práve v absolútnej slobode spočíva kľúč tomuto mnohovrstevnému textu – nie v absolútnej slobode tvorby, tá by ako hovorí autor, mala byť samozrejmá, ale v absolútnej slobode pri jeho čítaní, vnímaní a interpretácii.

O autorovi


Alessandro Baricco (1958, Turín) je taliansky spisovateľ, esejista, dramatik, scenárista a kritik, študoval filozofiu na turínskej univerzite, štúdium hudby zavŕšil na konzervatóriu, po škole istý čas pracoval v rôznych reklamných agentúrach. V súčasnosti patrí medzi najprekladanejších talianskych autorov.
Vo Vydavateľstve SLOVART mu vyšli knihy: City (2002), Hodváb (2006), Bez krvi (2006), Tento príbeh (2007), Emauzy (2011), Pán Gwyn (2012) Trikrát na svitaní (2013) Smith & Wesson (2015), Mladá nevesta (2016) Oceán more, (2022) Tisícdeväťsto (2023).