Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Knihy

Záverečný diel temnej fantasy a svieže tipy na letné čítanie

Foto: Slovart

Inšpirujte sa tiež knižnými tipmi na letné čítanie pre mladých, ktoré vyšli vo Vydavateľstve SLOVART.

Bratislava 1. júna (OTS) - Záver školského roka priniesol okrem stúpajúcich teplôt aj vyvrcholenie magickej fantasy série od autorky bestselleru Neviditeľný život Addie LaRueovej.

Séria Odtiene mágie od americkej autorky V. E. Schwab je fantasy pre tých, ktorí snívajú o tajuplných svetoch. Prvá časť Tmavší odtieň mágie vyšla vo Vydavateľstve SLOVART minulý rok a druhý diel Stretnutie tieňov sa dostal na knižné pulty vo februári 2024. Magický príbeh odohrávajúci sa vo svete štyroch paralelných Londýnov, v ktorom má len pár vyvolených moc cestovať medzi Sivým, Červeným, Bielym a Čiernym Londýnom vyvrcholí záverečnou treťou časťou s názvom Zaklínanie svetla.

Ríšu Mareshovcov zachvátila temnota a kedysi krehká rovnováha moci medzi štyrmi Londýnmi sa dostala do bodu zlomu. Kell, ktorého doteraz považovali za posledného žijúceho Antariho, sa pod tlakom posledných udalostí nevie rozhodnúť, komu má ostať verný. Lila Bardová, kedysi bežná – ale rozhodne nie obyčajná – zlodejka, v novom svete prežila a úspešne zvládla aj sériu náročných magických skúšok. Teraz sa však musí mágiu naučiť ovládať, skôr než ju zabije. Na scénu sa vracia dávny nepriateľ a plánuje si podmaniť mesto, zatiaľ čo padlý hrdina sa usiluje zachrániť rozpadajúce sa kráľovstvo. Medzičasom Alucard Emery, nevyspytateľný kapitán Nočnej veže, zhromaždí svoju posádku a snaží sa s časom opreteky získať nemožné.

Fantasy séria Odtiene mágie sa vyznačuje bohatým a podmanivým svetom kúziel, dynamickými postavami a dobre vystavaným napätím. Autorke V. E. Schwab sa v nej podarilo vytvoriť fascinujúci svet plný rôznych magických prvkov a kultúr. Trilógia je skvelou voľbou pre fanúšikov fantasy s napínavým dejom a súbojmi, nečakanými zvratmi a zaujímavými postavami, ktoré prechádzajú emocionálnym vývojom.

Novinka Zaklínanie svetla vychádza v preklade Dominiky Weinstock.

O autorke:
V. E. Schwab (1987) je úspešná autorka mnohých bestsellerov vrátane celosvetového hitu Neviditeľný život Addie LaRueovej (kniha vyšla vo Vydavateľstve SLOVART v pevnej a mäkkej väzbe a tiež ako audiokniha), okúzľujúcej duchárskej série Cassidy Blake (Mesto duchov, Tunel z kostí a Most duší) či fantasy série o Paralelných Londýnoch Odtiene mágie (Tmavší odtieň mágie, Stretnutie tieňov a Zaklínanie svetla). Svojimi príbehmi sa jej podarilo osloviť čitateľov všetkých vekových kategórií ako aj kritikov a jej knižky boli preložené do viac ako dvanástich jazykov. Ak sa práve netúla parížskymi uličkami či neblúdi po anglických kopcoch, sedí doma v škótskom Edinburghu vo svojej obľúbenej kaviarni a píše o netvoroch, ktorých si vysnívala.

Tipy na letné čítanie pre mladých čitateľov a čitateľky



Romantická fantasy

Bojujúce ríše, zakázaná láska a dávno zabudnutá kráľovná predurčená zachrániť svoj ľud – to všetko nájdete v prvej časti romantickej fantasy série Prepletené kráľovstvo od bestsellerovej autorky Tahereh Mafi, inšpirovanej perzskou mytológiou.

„Výborne napísaný príbeh, v ktorom sa preplieta kúzelná osudovosť s nebezpečenstvom, zakázaná láska s intrigami kráľovského dvora, mágiou so vzburou.“ Cassandra Clare, autorka bestsellerov zo sveta Tieňolovcov

Fantasy dobrodružstvo plné humoru

Brandon Sanderson v pokračovaní vtipnej a dobrodružnej fantasy série Alcatraz dokazuje, že aj humor je jeho šálkou kávy. Začítajte sa do tretej knihy Alcatraz verzus rytieri z Krištálie, v ktorej sa chlapec s veľmi nezvyčajným „kazisvetským“ talentom konečne dostal do Slobodných kráľovstiev. Nanešťastie tam dorazili aj diabolskí knihovníci – vrátane jeho matky. Alcatrazovi neostáva nič iné, len odhaliť zradcu medzi rytiermi z Krištálie, nájsť si cestu k otcovi a zachrániť jednu z posledných bášt Slobodných kráľovstiev.



„Romcom“ jednohubka

Wibke Brueggemann, autorka knihy Láska je pre lúzrov, ktorá vyšla vo Vydavateľstve SLOVART pred troma rokmi, prišla s ďalšou vtipnou YA romantickou komédiou. Najnovšia kniha Amorova pomsta nesie názov populárnej divadelnej hry zo 17. storočia, ktorá ovplyvnila diela mnohých autorov a autoriek. Wibke Brueggemann namiešala vo svojom románe zaujímavý koktail emócií šestnásťročnej tínedžerky Tilly. Knihu zdobí oriezka s motívom Amorových šípov.

Sci-fi séria s násťročnou hlavnou hrdinkou

Kniha Kytonici je treťou časťou sci-fi série Medzi hviezdami od kultového Brandona Sandersona. V predošlých dieloch Kadeti a Piloti sme sa dozvedeli, že hlavná hrdinka Spensa, ktorá je jednou z najlepších pilotiek, zachránila svoj národ pred záhadným mimozemským druhom. Putovala na miesto vzdialené svetelné roky od domova, aby ako špiónka infiltrovala vládnucu galaktickú alianciu Zvrchovanosť. Aliancia odhodlaná udržať všetkých ľudí pod kontrolou, rozpútala galaktickú vojnu. Je možné, že by mohla byť v blížiacej sa vojne niečím viac ako len obyčajnou pilotkou? Je v jej silách zachrániť galaxiu?



Ďalšie tipy na letné čítanie nájdete tu.