Keďže pekárne a mlyny produkujú jedny z najzákladnejších výrobkov, o ktoré majú ľudia záujem, výrobu pekárne podľa zväzu nemôžu zastaviť.
Autor TASR
Bratislava 17. marca (TASR) - V súvislosti s mimoriadnymi opatreniami pre nový koronavírus evidujú pekári, cestovinári a mlynári v SR prudký nárast dopytu po výrobkoch. Pekári hlásia 40- až 50-percentný nárast dopytu, mlynári uvádzajú, že už v týchto dňoch nutne potrebujú pre všetky mlyny v SR asi 50 ľudí pri balení múky. Informoval o tom Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC), ktorý zastupuje drvivú väčšinu spoločností v sektore. Sektor zároveň hlási akútny nedostatok ochranných prostriedkov.
Keďže pekárne a mlyny produkujú jedny z najzákladnejších výrobkov, o ktoré majú ľudia záujem, výrobu pekárne podľa zväzu nemôžu zastaviť. "Vláde SR sme prisľúbili, že obyvateľov neponecháme bez pekárenských či mlynských produktov. V prípade krízy zabezpečíme 'hotline závozy' a priamy predaj základných pekárskych výrobkov, ako sú chlieb a rožok, priamo z auta na vybraných miestach v mestách a dedinách za vopred určených podmienok," uviedla Tatiana Lopúchová, predsedníčka SZPCC.
Zväz sa spolu s výrobcami začal pripravovať na rôzne krízové scenáre. Na základe údajov od spoločností zväz predpokladá, že ak príde k vysokej úrovni práceneschopnosti, tak budú pekárne potrebovať približne 3000 ľudí ako pomocný personál pre celý sektor naprieč Slovenskom.
Podľa Lopúchovej však všetko bude závisieť od vývoja situácie. "Je pre nás prednostne potrebné ochrániť vodičov, ktorí rozvážajú pekárenský tovar na predajne a sú vystavení najväčšiemu riziku nákazy pri kontakte s veľkým počtom ľudí, a zároveň riziku jej ďalšieho prenesenia na výrobných pracovníkov. Dôležité je však ochrániť aj ľudí vo výrobe a personál predajní. Bez nich sa výrobky ani nevyrobia, ani nedostanú ku zákazníkom," zdôraznila Lopúchová, ktorá však upozornila na akútny nedostatok ochranných pomôcok.
"Požiadali sme vládu o pomoc s dodávkami respirátorov, rúšok či difúzorov na plošnú aplikáciu dezinfekcie. Taktiež by sme radi vyzvali ľudí, ktorí vedia tieto pomôcky zabezpečiť, aby sa v takom prípade obrátili na Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov. Zachovanie zdravia a bezpečnosti pri práci je pre nás prvoradé," zdôraznila.
Slovenskí pekári zároveň navrhli krízovému štábu vlády SR vyhlásenie cenového moratória na suroviny a obalový materiál, aby sa táto situácia nezneužívala. "Navrhujeme dočasne zafixovať ceny v celom distribučnom reťazci - u obchodníkov, dodávateľov, ale aj výrobcov," dodala Lopúchová.
Na Slovensku podľa SZPCC funguje 500 pekární (20 priemyselných, 40 stredne veľkých, zvyšok malé - remeselné). V celom pekárenskom sektore pracuje 12.000 ľudí, z toho je asi 3600 pracovníkov odbytu (vodiči a predavačky), ktorí sú najviac vystavení nákaze. Pekárne by nutne potrebovali aspoň 8000 kusov (ks) rúšok, 3000 ks respirátorov a 300 ks difúzorov na nanášanie plošnej dezinfekcie v priestoroch výroby a na ložných plochách áut pre všetky pekárne. Potrebujú zároveň zaistiť aj dezinfekčné prostriedky, aspoň 12.000 ks na týždeň, ako aj jednorazové rukavice, v počte aspoň 3600 balení na týždeň.
Keďže pekárne a mlyny produkujú jedny z najzákladnejších výrobkov, o ktoré majú ľudia záujem, výrobu pekárne podľa zväzu nemôžu zastaviť. "Vláde SR sme prisľúbili, že obyvateľov neponecháme bez pekárenských či mlynských produktov. V prípade krízy zabezpečíme 'hotline závozy' a priamy predaj základných pekárskych výrobkov, ako sú chlieb a rožok, priamo z auta na vybraných miestach v mestách a dedinách za vopred určených podmienok," uviedla Tatiana Lopúchová, predsedníčka SZPCC.
Zväz sa spolu s výrobcami začal pripravovať na rôzne krízové scenáre. Na základe údajov od spoločností zväz predpokladá, že ak príde k vysokej úrovni práceneschopnosti, tak budú pekárne potrebovať približne 3000 ľudí ako pomocný personál pre celý sektor naprieč Slovenskom.
Podľa Lopúchovej však všetko bude závisieť od vývoja situácie. "Je pre nás prednostne potrebné ochrániť vodičov, ktorí rozvážajú pekárenský tovar na predajne a sú vystavení najväčšiemu riziku nákazy pri kontakte s veľkým počtom ľudí, a zároveň riziku jej ďalšieho prenesenia na výrobných pracovníkov. Dôležité je však ochrániť aj ľudí vo výrobe a personál predajní. Bez nich sa výrobky ani nevyrobia, ani nedostanú ku zákazníkom," zdôraznila Lopúchová, ktorá však upozornila na akútny nedostatok ochranných pomôcok.
"Požiadali sme vládu o pomoc s dodávkami respirátorov, rúšok či difúzorov na plošnú aplikáciu dezinfekcie. Taktiež by sme radi vyzvali ľudí, ktorí vedia tieto pomôcky zabezpečiť, aby sa v takom prípade obrátili na Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov. Zachovanie zdravia a bezpečnosti pri práci je pre nás prvoradé," zdôraznila.
Slovenskí pekári zároveň navrhli krízovému štábu vlády SR vyhlásenie cenového moratória na suroviny a obalový materiál, aby sa táto situácia nezneužívala. "Navrhujeme dočasne zafixovať ceny v celom distribučnom reťazci - u obchodníkov, dodávateľov, ale aj výrobcov," dodala Lopúchová.
Na Slovensku podľa SZPCC funguje 500 pekární (20 priemyselných, 40 stredne veľkých, zvyšok malé - remeselné). V celom pekárenskom sektore pracuje 12.000 ľudí, z toho je asi 3600 pracovníkov odbytu (vodiči a predavačky), ktorí sú najviac vystavení nákaze. Pekárne by nutne potrebovali aspoň 8000 kusov (ks) rúšok, 3000 ks respirátorov a 300 ks difúzorov na nanášanie plošnej dezinfekcie v priestoroch výroby a na ložných plochách áut pre všetky pekárne. Potrebujú zároveň zaistiť aj dezinfekčné prostriedky, aspoň 12.000 ks na týždeň, ako aj jednorazové rukavice, v počte aspoň 3600 balení na týždeň.