Mladý Košičan reprezentoval Slovensko na základe nominácie Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.
Autor TASR
Košice 25. februára (TASR) - Slovensko má v Európe oficiálne strieborného mladého kuchára. Stal sa ním 20-ročný Košičan Sebastián Tóth, ktorý v uplynulých dňoch získal v talianskom Rimini striebornú medailu na európskom finále Grand Prix 2023 - Global Young Chefs Challenge. TASR o tom informoval podpredseda klubu Národného tímu kuchárov Slovenska Branislav Kováč.
Čerstvý absolvent košickej Hotelovej akadémie uspel v konkurencii 15 krajín Európy. Úlohou súťažiacich bolo za 75 minút pripraviť štyri porcie hlavného jedla s použitím povinnej suroviny, a to teľacieho chrbta. Pripravil ho s čerstvou plnenou pastou, pórom, demi glace a zemiakovo-šalviovou penou. Komisia hodnotila nielen chuť a textúru, ale i kreativitu jedla, jeho prezentáciu, prípravu a servis, či hygienu a nakladanie s odpadom. "Už samotná účasť v súťaži bol pre mňa skvelý zážitok a veľká škola. A získanie striebornej medaily je splnením jedného z mojich kuchárskych snov," povedal Tóth.
Mladý Košičan reprezentoval Slovensko na základe nominácie Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. "Toto prestížne ocenenie je odmenou za svedomitosť a nasadenie, s ktorým Sebastián pristupoval k tréningu. Pre budúcnosť kulinárskeho remesla je dôležité posúvať ďalšie generácie kuchárov vpred a vychovávať si kvalitných nasledovníkov. Sebastián je jeden z nich," uviedol šéfkuchár Jozef Hromják, ktorý je mentorom Tótha a zároveň kapitánom Národného tímu kuchárov Slovenska.
Tóth má už na konte aj titul najlepšieho pomocného kuchára v súťaži Bocuse d´Or Slovakia 2021.
Súťaž kulinárskych profesionálov Global Chefs Challenge organizuje Svetová organizácia kuchárskych a cukrárskych asociácií.
Čerstvý absolvent košickej Hotelovej akadémie uspel v konkurencii 15 krajín Európy. Úlohou súťažiacich bolo za 75 minút pripraviť štyri porcie hlavného jedla s použitím povinnej suroviny, a to teľacieho chrbta. Pripravil ho s čerstvou plnenou pastou, pórom, demi glace a zemiakovo-šalviovou penou. Komisia hodnotila nielen chuť a textúru, ale i kreativitu jedla, jeho prezentáciu, prípravu a servis, či hygienu a nakladanie s odpadom. "Už samotná účasť v súťaži bol pre mňa skvelý zážitok a veľká škola. A získanie striebornej medaily je splnením jedného z mojich kuchárskych snov," povedal Tóth.
Mladý Košičan reprezentoval Slovensko na základe nominácie Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. "Toto prestížne ocenenie je odmenou za svedomitosť a nasadenie, s ktorým Sebastián pristupoval k tréningu. Pre budúcnosť kulinárskeho remesla je dôležité posúvať ďalšie generácie kuchárov vpred a vychovávať si kvalitných nasledovníkov. Sebastián je jeden z nich," uviedol šéfkuchár Jozef Hromják, ktorý je mentorom Tótha a zároveň kapitánom Národného tímu kuchárov Slovenska.
Tóth má už na konte aj titul najlepšieho pomocného kuchára v súťaži Bocuse d´Or Slovakia 2021.
Súťaž kulinárskych profesionálov Global Chefs Challenge organizuje Svetová organizácia kuchárskych a cukrárskych asociácií.