Oddelenie školstva košického magistrátu sa v rámci aktivít mesta športu rozhodlo zapojiť do tohto kreatívneho projektu.
Autor TASR
Košice 2. februára (TASR) – Malí stravníci budú môcť navrhnúť svoje vlastné recepty, ktoré sa môžu stať súčasťou ich obedového jedálnička. Oddelenie školstva košického magistrátu sa v rámci aktivít mesta športu rozhodlo zapojiť do tohto kreatívneho projektu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová.
"Mesto sa zaujímavými aktivitami v rámci toho, že získalo titul Európske mesto športu 2016, snaží motivovať nielen k pohybu, ale aj zdravému životnému štýlu," uviedla Šnajdárová.
Okrem zaujímavých športových aktivít, pripravuje oddelenie školstva atraktívne podujatia i v oblasti školského stravovania. Žiaci sa budú môcť dozvedieť viac o správnom stravovaní a hravou formou im bude priblížená téma zdravej výživy a zdravého životného štýlu.
"Vďaka projektu Aktualizácia Materiálno-spotrebných noriem na rok 2016 očami detí môžu žiaci od 1. februára dopĺňať receptúry školských jedální o zeleninové, bezmäsité a zemiakové pokrmy. Nové receptúry obohatia normy v oblasti stravovania, ktoré sa od roku 2011 každoročne aktualizujú," priblížila hovorkyňa mesta.
"Teší ma, že pri propagácii športu zapojíme naše deti aj do zaujímavého projektu, ktorý prispeje k zdravým stravovacím návykom, ktoré považujem za veľmi dôležité," povedal primátor Richard Raši.
Do projektu sa môžu zapojiť nielen žiaci košických škôl, ale aj ich rodičia.
"Dobré, chutné a zaujímavé zeleninové, bezmäsité a zemiakové receptúry, ktoré by sa mohli variť aj v školských jedálňach, budú zbierané od žiakov na školách prostredníctvom vedúcich školských jedální. Získané vhodné receptúry spracuje pracovná skupina vedúcich školských jedální v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice a budú odoslané na ministerstvo školstva," uviedla Šnajdárová.
Pri posudzovaní receptov a ich zaradení do praxe sa bude prihliadať na to, aby školáci mali v strave menej tuku, soli, jednoduchých cukrov, ale viac vitamínu C, vlákniny či rastlinných bielkovín.
Motiváciou pre žiakov, aby sa zapojili do projektu, je okrem obohatenej jedálenskej stravy i možnosť získať zaujímavé ocenenie.
"Žiaci, ktorých najvhodnejšia a najlepšia receptúra bude zaradená do aktualizovaných noriem, budú odmenení na metodickom dni pri príležitosti Svetového dňa výživy," povedala Mária Kavečanská, vedúca oddelenia školstva košického magistrátu.
Tento návrh na aktualizáciu Materiálno-spotrebných noriem očami detí bol tvorený s cieľom, že samotné deti si navrhnú jedlá, ktoré obľubujú a privítali by ich v školských jedálňach. Školské stravovanie v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice verí, že sa im aj takýmto spôsobom podarí zvýšiť počet malých stravníkov v školských jedálňach.
"Mesto sa zaujímavými aktivitami v rámci toho, že získalo titul Európske mesto športu 2016, snaží motivovať nielen k pohybu, ale aj zdravému životnému štýlu," uviedla Šnajdárová.
Okrem zaujímavých športových aktivít, pripravuje oddelenie školstva atraktívne podujatia i v oblasti školského stravovania. Žiaci sa budú môcť dozvedieť viac o správnom stravovaní a hravou formou im bude priblížená téma zdravej výživy a zdravého životného štýlu.
"Vďaka projektu Aktualizácia Materiálno-spotrebných noriem na rok 2016 očami detí môžu žiaci od 1. februára dopĺňať receptúry školských jedální o zeleninové, bezmäsité a zemiakové pokrmy. Nové receptúry obohatia normy v oblasti stravovania, ktoré sa od roku 2011 každoročne aktualizujú," priblížila hovorkyňa mesta.
"Teší ma, že pri propagácii športu zapojíme naše deti aj do zaujímavého projektu, ktorý prispeje k zdravým stravovacím návykom, ktoré považujem za veľmi dôležité," povedal primátor Richard Raši.
Do projektu sa môžu zapojiť nielen žiaci košických škôl, ale aj ich rodičia.
"Dobré, chutné a zaujímavé zeleninové, bezmäsité a zemiakové receptúry, ktoré by sa mohli variť aj v školských jedálňach, budú zbierané od žiakov na školách prostredníctvom vedúcich školských jedální. Získané vhodné receptúry spracuje pracovná skupina vedúcich školských jedální v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice a budú odoslané na ministerstvo školstva," uviedla Šnajdárová.
Pri posudzovaní receptov a ich zaradení do praxe sa bude prihliadať na to, aby školáci mali v strave menej tuku, soli, jednoduchých cukrov, ale viac vitamínu C, vlákniny či rastlinných bielkovín.
Motiváciou pre žiakov, aby sa zapojili do projektu, je okrem obohatenej jedálenskej stravy i možnosť získať zaujímavé ocenenie.
"Žiaci, ktorých najvhodnejšia a najlepšia receptúra bude zaradená do aktualizovaných noriem, budú odmenení na metodickom dni pri príležitosti Svetového dňa výživy," povedala Mária Kavečanská, vedúca oddelenia školstva košického magistrátu.
Tento návrh na aktualizáciu Materiálno-spotrebných noriem očami detí bol tvorený s cieľom, že samotné deti si navrhnú jedlá, ktoré obľubujú a privítali by ich v školských jedálňach. Školské stravovanie v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice verí, že sa im aj takýmto spôsobom podarí zvýšiť počet malých stravníkov v školských jedálňach.