Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Košický kraj

Colníci v Michalovciach zlikvidovali vyše 500 litrov alkoholu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Išlo o rôzne alkoholické nápoje, originálne spotrebiteľské balenia i podomácky vyrobený alkohol naplnený do plastových fliaš či demižónov.

Michalovce 6. júna (TASR) - Colný úrad Michalovce zlikvidoval 536 litrov alkoholických nápojov v hodnote 4511 eur. Likvidáciu zrealizovali na čističke odpadových vôd pod dohľadom, zmiešaním s odpadovou vodou a následným prechodom cez technologickú linku, kde dochádza k mikrobiologickému rozloženiu alkoholu.

Ako TASR informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová, povinnosť zničiť alkohol vyplýva colnému úradu zo zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov.

"Išlo o rôzne alkoholické nápoje, originálne spotrebiteľské balenia i podomácky vyrobený alkohol naplnený do plastových fliaš či demižónov," uviedla hovorkyňa s tým, že išlo o alkohol zaistený na hraničných priechodoch, keď sa cestujúci dopustili colných priestupkov dovozom alkoholických nápojov nad povolený limit. Prípadne boli zaistené na území Slovenska, keď spotrebiteľské balenia neboli označené platnou kontrolnou známkou alebo osoba nevedela preukázať pôvod a spôsob nadobudnutia alkoholu.

"Upozorňujeme, že povolený a od dovozných platieb oslobodený je dovoz jedného litra tvrdého alkoholu, dvoch litrov šumivého vína či nápoja s obsahom alkoholu do 22 percent, respektíve úmerná kombinácia týchto alkoholických nápojov, štyroch litrov tichého vína a 16 litrov piva," doplnila hovorkyňa s tým, že alkoholické nápoje si nesmie dovážať osoba mladšia ako 17 rokov.