Týmto podujatím chcú tiež motivovať žiakov, aby išli študovať za kuchárov. Ako sám povedal, kedysi sa učili variť od základov, dnes sa jedlá pripravujú prevažne z polotovarov.
Autor TASR
,aktualizované Michalovce 12. augusta (TASR) – Pri príležitosti slávností sv. Vavrinca, patróna kuchárov, sa konal dnes na Zemplínskej šírave pochod kuchárov.
"Jeho cieľom bolo združovať kuchárov a najmä prinavrátiť kuchárstvu to, čo niekedy bolo. To znamená, že kuchár varí s láskou a aby sa propagovali naše zemplínske jedlá i kuchyňa našich babičiek," uviedol pre TASR organizátor podujatia Juraj Balombini.
Týmto podujatím chcú tiež motivovať žiakov, aby išli študovať za kuchárov. Ako sám povedal, kedysi sa učili variť od základov, dnes sa jedlá pripravujú prevažne z polotovarov.
Na prvom ročníku tohto podujatia sa podľa Balombiniho zúčastnilo približne 80 kuchárov a pre návštevníkov si pripravili ochutnávku jedál zo svojich regiónov.
"Tatranci si pripravili halušky s bryndzou a slaninkou. Potom tu máme tu šúľance s kapustou a laci pečeň, aby bolo trošku aj mäska. Prešovčania robili mačanku a guláš a Košičania majú trocha bližšie k Maďarom, tak robili halászlé a pstruhov," priblížil organizátor podujatia.
V tradícii pochodu budú podľa jeho slov pokračovať. "My, starší kuchári, chceme odovzdať toto remeslo mladým," skonštatoval Balombini s tým, že sv. Vavrinec je patrónom kuchárov preto, lebo chudobným rozdával jedlo.