Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Košický kraj

Ochranári letnia rybník na obnovenie ekosystému Senianskych rybníkov

Na snímke Senianske rybníky v okrese Michalovce, archívne foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Po rokoch s vysokým stavom vody, nepriaznivou kvalitou vody a ubúdaním zárastov vodných rastlín sa v spolupráci so správou Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat rozhodli pre takýto razantný postup.

Senné 3. júla (TASR) - V Národnej prírodnej rezervácii (NPR) Senianske rybníky pristúpili ochranári k letneniu jedného z rybníkov. Cez výpustný objekt v hrádzi z neho vypustili vodu a suchý ostane viac ako rok. Ako pre TASR uviedol riaditeľ SOS/Birdlife Slovensko Matej Repel, tento krok je súčasťou plánovaných opatrení, ktoré majú obnoviť ekosystém a zlepšiť podmienky pre vzácne druhy vtákov.

Po rokoch s vysokým stavom vody, nepriaznivou kvalitou vody a ubúdaním zárastov vodných rastlín sa v spolupráci so správou Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat rozhodli pre takýto razantný postup. "Využijeme známy spôsob tzv. letnenia rybníka za účelom prevzdušnenia dna, čo napomôže kolobehu živín v dnových sedimentoch, zvráti anaeróbne procesy, ktoré spôsobujú zakalenie vody, a podporí rast trstiny a pálky," dodal Repel.

Dno postupne zarastá rastlinami, ktoré budú po vysemenení a následnom zaplavení zdrojom potravy pre migrujúce vtáky aj miestom pre zahniezdenie vzácnych druhov.

Ornitológovia v suchom rybníku zaevidovali hniezdenie typických lúčnych druhov, ako škovránok poľný, trasochvost žltý a prepelica poľná. "Na dne vysychajúcich mokradí zahniezdil kulík riečny a dokonca aj vzácna šabliarka modronohá, veľmi zriedkavý druh, ktorý hniezdil na Senianskych rybníkoch naposledy ešte v roku 2009," doplnil Repel s tým, že tento rok uplynie 50 rokov od vyhlásenia NPR Senianske rybníky.