Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Košický kraj

SNP pripomenie výstava v Košiciach či oslavy v Dargovskom priesmyku

Na snímke zľava predseda KSK Rastislav Trnka, riaditeľ Východoslovenského múzea v Košiciach Dominik Béreš a starostka obce Slančík v okrese Košice-okolie Veronika Čisľáková počas tlačovej konferencie k otvoreniu výstavy #SNP80 vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach 16. júla 2024. Foto: TASR – František Iván

V ponuke pre návštevníkov bude prehliadka bojovej techniky, komentovaná výstava v Sieni bojovej slávy a sprievodný kultúrny program.

Košice 16. júla (TASR) - Výstava vo Východoslovenskom múzeu (VSM) v Košiciach či oslavy pri Pamätníku víťazstva v Dargovskom priesmyku budú súčasťou pripomienky 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP). Informoval o tom Košický samosprávny kraj (KSK), ktorý so svojimi organizáciami chystá aj ďalšie kultúrne a edukačné aktivity k okrúhlemu výročiu.

Význam povstania a jeho udalosti pripomenie expozícia #SNP80, ktorú vo VSM otvoria 23. augusta. Návštevníci uvidia originály i repliky dobových predmetov, výstroja a výzbroje bojujúcich strán. Na nádvorí múzea vystavia niektoré modely dobového vozového parku. Dôležitou súčasťou expozície, ktorá potrvá do 8. mája 2025, budú aj populárno-náučné prehliadky pre základné a stredné školy.

"Výstava na podklade viac než stovky zbierok zdokumentuje náročné obdobie dejín slovenského národa a pútavým spôsobom priblíži povstanie samotné, ako aj kontext jeho príčin a dôsledkov. Nebudú na nej chýbať multimediálne prezentácie, premietanie autentických dobových záberov a výpovedí účastníkov. Na dotykovej obrazovke si budú môcť návštevníci overiť svoje vedomosti o povstaní i 2. svetovej vojne," priblížil riaditeľ VSM Dominik Béreš. K dominujúcim prvkom výstavy bude podľa neho patriť štylizovaná maketa pancierového vlaku Štefánik. Vernisáži výstavy bude predchádzať podujatie pre verejnosť na Námestí maratónu mieru s ukážkami dobovej techniky, výstroja aj výzbroje.



Oslavy SNP v Košickom kraji vyvrcholia 29. augusta popoludní pri pamätníku v Dargovskom priesmyku. V ponuke pre návštevníkov bude prehliadka bojovej techniky, komentovaná výstava v Sieni bojovej slávy a sprievodný kultúrny program. V tento deň sa bude konať aj Pochod vďaky na Dargov.

"Slovenské národné povstanie je jedným z tých období v našich dejinách, kedy sme ako národ ukázali, že vieme spojiť sily, ak ide o otázku hodnôt a princípov demokracie. Aj 80 rokov po týchto udalostiach je pre nás toto obdobie inšpiratívne. Zvlášť v súčasnosti, kedy pribúda tém, ktoré nás rozdeľujú," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Súčasťou ďalších aktivít bude výstava vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach či Deň otvorených dverí v Rodnom dome Kpt. Jána Nálepku v Smižanoch.