Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Košický kraj

Spišský folklórny festival oslavuje 50. výročie, témou je aj obec Kojš

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Hlavným organizátorom festivalu je Spišské kultúrne centrum a knižnica, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja.

Spišské Podhradie 29. júna (TASR) - Najväčší folklórny festival na Spiši oslavuje tento víkend polstoročnicu. V Spišskom Podhradí sa počas soboty a nedele (30. 6.) spevom a hudbou predvedú folkloristi na Spišských folklórnych slávnostiach. Ako TASR informovala hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja Katarína Strojná, festival je tento rok tematicky prepojený s obcou Kojšov.

Téma sa odrazí po vizuálnej stránke festivalu aj v programe. "V sobotu nebude chýbať ani večerné pálenie vatry, spojené so spevom jánskych piesní žien a dievčat z FS Kojšovan z Kojšova a DFS Barborka z Gelnice, škola spevu, škola tanca a tancovačka pri muzike," doplnila hovorkyňa.

V sobotnom programe vystúpia kolektívy, sólisti, speváci, tanečníci a inštrumentalisti zo Spiša. Počas slávnostného večerného programu 50. ročníka Spišských folklórnych slávností budú účinkovať najlepšie súbory a sólisti z regiónu.

V nedeľu sa predstavia folkloristi z iných regiónov Slovenska. Folklórne slávnosti vyvrcholia koncertom Muziky Milana Rendoša.

Festival ponúka aj divadelné predstavenia pre deti, tvorivé dielne a workshopy, školy tanca, spevu a výstavu historických fotografií z regiónu. "Atmosféru krásneho prostredia s výhľadom na Spišský hrad doplní remeselná ulička a gastro zóna, v ktorej si budete môcť vychutnať aj kojšovskú kuchyňu," doplnila Strojná.

Hlavným organizátorom festivalu je Spišské kultúrne centrum a knižnica, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.