Kvalita hrozna je však podľa vinohradníkov lepšia ako vlani, vtedy bolo dažďov až priveľa.
Autor TASR
Veľká Tŕňa 10. septembra (TASR) – Slovenskú tokajskú vinohradnícku oblasť poznačilo tento rok extrémne sucho, čo má za následok čiastočné zníženie množstva úrody. Kvalita hrozna je však podľa vinohradníkov lepšia ako vlani, vtedy bolo dažďov až priveľa.
So zberom hrozna odrody muškát žltý začali tento týždeň vo vinohradoch firmy J&J Ostrožovič pri obci Veľká Tŕňa. "To sucho spôsobuje od 10 do 20 % nižšiu úrodu oproti minulému kalendárnemu roku, ale čo sa týka kvality, je veľmi dobrá, takže sme spokojní," zhodnotil majiteľ firmy Jaroslav Ostrožovič. Dodal, že aj keď sa v posledných 14 dňoch vyskytla v rámci Slovenska búrková činnosť, tokajskému regiónu sa vyhla.
Aktuálna cukornatosť muškátu žltého sa podľa Ostrožoviča pohybuje okolo 19-20 stupňov, čo je dostatočná kvalita pre ľahké svieže ovocné vína, a aj pomer cukru a kyselín je momentálne optimálny pre zber.
Oberačka pre odrody furmint a lipovina by sa mala začať v druhej polovici septembra. Vinohradníci by ešte privítali dažde, ktoré by pomohli tvorbe cukru a nalievaniu bobúľ.
Pre nedostatočnú tvorbu cibéb, teda zhrozienkovatených bobúľ napadnutých ušľachtilou formou plesne Botrytis cinereabude, bude zrejme aj z tohto ročníka absentovať putňové víno. "Úroda cibéb nie je každý rok, ani historicky nebola, takže to nie je nič výnimočné. V roku 2013 bola rekordná úroda, to bol špičkový ročník, takže v princípe sa nič vážne nedeje," konštatoval Ostrožovič.
So zberom hrozna odrody muškát žltý začali tento týždeň vo vinohradoch firmy J&J Ostrožovič pri obci Veľká Tŕňa. "To sucho spôsobuje od 10 do 20 % nižšiu úrodu oproti minulému kalendárnemu roku, ale čo sa týka kvality, je veľmi dobrá, takže sme spokojní," zhodnotil majiteľ firmy Jaroslav Ostrožovič. Dodal, že aj keď sa v posledných 14 dňoch vyskytla v rámci Slovenska búrková činnosť, tokajskému regiónu sa vyhla.
Aktuálna cukornatosť muškátu žltého sa podľa Ostrožoviča pohybuje okolo 19-20 stupňov, čo je dostatočná kvalita pre ľahké svieže ovocné vína, a aj pomer cukru a kyselín je momentálne optimálny pre zber.
Oberačka pre odrody furmint a lipovina by sa mala začať v druhej polovici septembra. Vinohradníci by ešte privítali dažde, ktoré by pomohli tvorbe cukru a nalievaniu bobúľ.
Pre nedostatočnú tvorbu cibéb, teda zhrozienkovatených bobúľ napadnutých ušľachtilou formou plesne Botrytis cinereabude, bude zrejme aj z tohto ročníka absentovať putňové víno. "Úroda cibéb nie je každý rok, ani historicky nebola, takže to nie je nič výnimočné. V roku 2013 bola rekordná úroda, to bol špičkový ročník, takže v princípe sa nič vážne nedeje," konštatoval Ostrožovič.