Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. november 2024
< sekcia Košický kraj

Úroda hrozna v tokajských vinohradoch vyzerá na dobrý ročník

So zberom hrozna začali tohto roku odrodou muškát žltý vo vinohradoch v slovenskej časti Tokajskej oblasti. Na snímke zber hrozna pri obci Malá Tŕňa v okrese Trebišov 24. septembra 2021. Foto: TASR - Roman Hanc

Pre výrobu povestných tokajských putňových vín bol podľa Ostrožoviča z pohľadu zrážok vynikajúci prelom augusta a septembra.

Veľká Tŕňa 24. septembra (TASR) – So zberom hrozna začali v uplynulých dňoch vo vinohradníckej oblasti Tokaj. Úroda sa podľa vinára Jaroslava Ostrožoviča z Veľkej Tŕne javí kvalitou ako dobrá, nabieha aj tvorba cibéb, ktoré sú základom pre výrobu putňových vín.

„Čo sa týka kvality úrody, vyzerá veľmi slušná, keďže sme mali pekne rozdelené zrážky v priebehu celého roka, takisto sme mali pekné leto. Všetko záleží už teraz na jeseni, takže dúfajme, že to babie leto, ktoré sa zatiaľ ukazuje veľmi sľubne, by sa mohlo podpísať pod dobrý ročník 2021,“ uviedol.

S oberačkou odrody muškát žltý začali vo firme tento týždeň, oproti bežným rokom išlo o oneskorenie asi o 14 dní. „Bola veľmi dlhá zima, pomalá jar, už kvitnutie viniča meškalo asi desať dní, takže už to bola v podstate jarná záležitosť. Leto bolo super, ale nedobehli sme to jarné meškanie,“ vysvetlil vinár. Zber hrozna bude pokračovať odrodami furmint a lipovina.

So zberom hrozna začali tohto roku odrodou muškát žltý vo vinohradoch v slovenskej časti Tokajskej oblasti. Na snímke zber hrozna pri obci Malá Tŕňa v okrese Trebišov 24. septembra 2021.
Foto: TASR - Roman Hanc


Pre výrobu povestných tokajských putňových vín bol podľa Ostrožoviča z pohľadu zrážok vynikajúci prelom augusta a septembra. „Padli nám zrážky, ktoré sú nutné na tvorbu cibéb, nabieha nám pekné babie leto a už je aj vidno na určitých lokalitách, hlavne na odrode furmint a muškát žltý, že tvorba cibéb nabieha. Takže uvidíme, či sa rok 2021 podpíše pod putňové víno,“ dodal. Cibéba je zosušené hrozienko s vysokou koncentráciou cukru, napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea.



Oberačka vo firme, ktorá vyrába ľahké svieže aj putňové vína, trvá zhruba osem až desať týždňov. „Takmer denne oberáme niekde v počte 15 - 20 ľudí,“ konštatoval Ostrožovič.