Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Košický kraj

Košická univerzita a ústav srdcových chorôb podpísali memorandum

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Obe inštitúcie chcú zároveň rozvíjať hodnotovú orientáciu, profesijnú etiku a vzdelanosť študentov a zamestnancov.

Košice 17. júla (TASR) - Memorandum o porozumení a spolupráci uzavreli tento týždeň Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach (UVLF) a Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH). Jeho predmetom je vzájomná spolupráca v oblasti akademického skúmania praktických otázok a problémov súvisiacich s činnosťami v pôsobnosti VÚSCH, ako aj v oblasti vzdelávania, vedy, výskumu a prípravy študentov a absolventov UVLF na ich povolanie.

Ako TASR informovala hovorkyňa univerzity Zuzana Bobriková, obe strany si uvedomujú potrebu rozvoja a modernizácie vzdelávania. Zhodli sa tiež na potrebe prepojenia teoretických vedomostí získaných na akademickej pôde s praktickými skúsenosťami a vedomosťami získanými z praxe. Veria tiež, že akademické skúmanie môže prispieť k lepším podmienkam a kvalitnejšej legislatíve v oblasti slovenského zdravotníctva. Obe inštitúcie chcú zároveň rozvíjať hodnotovú orientáciu, profesijnú etiku a vzdelanosť študentov a zamestnancov.

"Možnosť praktickej výučby u spolupracujúcich subjektov prináša užšie väzby, ktorých výsledkom je aplikácia vedeckých poznatkov do humánnej praxe. Naše spoločné projekty s rôznymi subjektami v oblasti humánnej medicíny už prinášajú konkrétne riešenia v oblasti regeneračnej medicíny, v obnove poškodenej chrupky, kostného tkaniva či kože, nervového tkaniva, ale aj v oblasti onkologických ochorení. Hľadáme spoločný prienik, ako skvalitniť život ľudí aj zvierat, využívajúc symbiotické efekty príznačné pre spolužitie rastlín, zvierat a ľudí," povedal rektor UVLF Jozef Nagy.

Jedným z príkladov potvrdzujúcich dôležitosť prepojenia veterinárnej a humánnej medicíny je podľa generálneho riaditeľ VÚSCH Štefana Lukačína možnosť nahradiť poškodené srdcové chlopne biologickými protézami, ktorých súčasťou je aj zvieracie tkanivo.

"Toto memorandum je potvrdením širokej spolupráce napríklad aj v oblasti vývoja echokardiografických prístrojov, pretože chceme využívať synergie nielen pri liečbe, ale aj pri diagnostike kardiovaskulárnych ochorení," dodal.

Súčinnosť univerzity s kardioústavom a vzájomné konzultácie ich odborníkov by podľa týchto inštitúcií mohli priniesť reálne výsledky. Spoločne sa plánujú podieľať na výskumných, grantových a vzdelávacích projektoch týkajúcich sa praxe a teórie.