Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Košický kraj

V Jenkovciach znie počas volieb hudba, záujem o voľby je zatiaľ nízky

Na Slovensku sa v sobotu 8. júna 2024 začali v poradí piate voľby do Európskeho parlamentu. Občania budú voliť 15 europoslancov z 22 politických strán a jednej koalície. Na snímke starosta obce Jenkovce Jaroslav André hádže do urny svoj hlas počas hlasovania vo volebnej miestnosti v kultúrnom dome v obci Jenkovce, v okrese Sobrance pri hraniciach s Ukrajinou 8. júna 2024 počas volieb do Európskeho parlamentu 2024. Foto: FOTO TASR - Viktória Macková

Voľby sa tradične v Jenkovciach začínajú rannou hudobnou skladbou z obecného rozhlasu.

Jenkovce 8. júna (TASR) - V obci Jenkovce v okrese Sobrance pri hraniciach s Ukrajinou zatiaľ hodnotia volebnú účasť ako nízku. Počas volebného dňa z obecného rozhlasu znie hudba, ktorá má prilákať obyvateľov do volebnej miestnosti. Ako pre TASR uviedol starosta obce Jaroslav André, v obci hovoria, že tu Európska únia začína.

"Robili sme estetizáciu obce, zatepľovanie, opravy budov a kultúrneho domu. Všetko z európskych peňazí," dodal André.

Voľby sa tradične v Jenkovciach začínajú rannou hudobnou skladbou z obecného rozhlasu. "Skladba 'Aká si mi krásna, ty rodná zem moja' zobudí občanov a upozorní ich na otvorenie volebnej miestnosti. Po celý deň púšťame rôzne skladby, aby sme pripomenuli, že voľby prebiehajú," vysvetlil starosta s tým, že hudba má upozorňovať, že deň volieb je slávnostný deň. "Od ľudových pesničiek cez repete až po country, nikdy nechýba kapela Hurikán, ktorá je spätá s našou obcou a tiež nahrávky od rodáka - dirigenta Adriana Kokoša," dodal.

Obec má momentálne 396 obyvateľov, do voličského zoznamu bolo zapísaných 336 oprávnených voličov. Príprava na eurovoľby bola podobná ako pri predchádzajúcich voľbách. Prípravy však podľa starostu nikdy nepodceňujú. "Voľby sú sviatok demokracie a musia prebiehať dôstojne. Pripravujeme miestnosti, čistíme okolie, zabezpečujeme technické záležitosti, aby voľby mali úroveň," povedal starosta.

Napriek snahe osloviť voličov je záujem o eurovoľby nízky, čo podľa starostu súvisí s tým, že ľudia stále nechápu význam eurovolieb. "Záujem o komunálne, parlamentné a prezidentské voľby je oveľa vyšší, ale dnešný záujem je veľmi slabý," zhodnotil starosta.

Ako pre TASR potvrdili členovia okrskovej volebnej komisie, doposiaľ evidujú vyše 40 voličov. Očakávajú, že večer možno do volebnej miestnosti v kultúrnom dome príde viac ľudí odvoliť.