Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Krimi

Justičná stráž eviduje za minulý rok 65 ukončených trestných vecí

Ilustračné foto Foto: TASR

Z evidovaných trestných vecí bolo 38 prípadov ukončených odmietnutím veci.

Bratislava 23. júna (TASR) - Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) eviduje za vlaňajší rok 65 ukončených trestných vecí. Neukončených eviduje 23. Vyplýva to z ročenky ZVJS za rok 2023.

Poverení príslušníci zboru v ústavoch začali v minulom roku trestné stíhanie v 29 prípadoch, pričom v siedmich prípadoch bolo aj vznesené obvinenie konkrétnej osobe.

Trestné veci, v ktorých bolo začaté trestné stíhanie, boli ku koncu minulého roka podľa ZVJS ukončené v jednom prípade návrhom na konanie o dohode o vine a treste, v štyroch prípadoch návrhom na podanie obžaloby, v piatich prípadoch postúpením veci, v piatich prípadoch zastavením trestného stíhania z dôvodu, že je nepochybné, že sa skutok nestal a v štyroch prípadoch zastavením trestného stíhania z dôvodu, že skutok nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci. V jednej veci bolo trestné stíhanie prerušené.

V trestných veciach, kde nebol dôvod na začatie trestného stíhania alebo na postup, bolo osem vecí ukončených odovzdaním veci inému orgánu na disciplinárne konanie. Z evidovaných trestných vecí bolo 38 prípadov ukončených odmietnutím veci. "V šiestich prípadoch bola vec postúpená vecne a miestne príslušnému orgánu činnému v trestnom konaní," uvádza ZVJS.