Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Krimi

Počas šialenej jazdy ulicami Grazu mohla byť v hre aj marihuana

Hasiči a policajti stoja pri zničenom bicykli na mieste nehody, kde vodič terénneho vozidla vrazil do davu ľudí v centre Grazu na juhu Rakúska 20. júna 2015. Foto: TASR/AP

Podozrivý užil produkt z marihuany v deň, keď zrejme v amoku v uliciach Grazu zrazil desiatky chodcov a cyklistov.

Graz 16. júla (TASR) - Dvadsaťšesťročný vodič, ktorý 20. júna pri šialenej jazde terénnym vozidlom usmrtil v pešej zóne v rakúskom Grazi troch ľudí a zranil ďalších 36 osôb, bol konzumentom marihuany. Vyplýva to z výsledkov odborného posudku na základe testov, ktoré však už neposkytujú jednoznačnú odpoveď na otázku, či bol rodák z Bosny a Hercegoviny, ktorý žije v Rakúsku od štyroch rokov, pod vplyvom drog aj v čase činu.

Informáciu priniesli rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF i tlačová agentúra APA s odvolaním sa na príslušnú prokuratúru.

Podľa dostupných informácií sa produkty metabolizmu po konzumácii marihuany, ktoré sa našli v krvi zadržaného, považujú z hľadiska súdnej medicíny za neaktívne bez psychoaktívneho účinku. Stopy iných drog alebo alkoholu testy v organizme Alena R. neukázali.

Zadržaný, ako teraz potvrdila prokuratúra, uviedol, že 20. júna predpoludním dostal "košom" od istej mladej ženy, s ktorou sa mal po chatovaní na internete stretnúť osobne, avšak na schôdzku s ním neprišla.

Niektorí svedkovia si však čudné správanie vodiča smerujúceho z Karlsdorfu do Grazu všimli už počas jeho jazdy do štajerskej metropoly.

Práve v Karlsdorfe pestoval kamionista, otec dvoch detí, podľa výpovede jeho manželky konope. Pri domovej prehliadke sa v jeho bydlisku našla aj špeciálna váha, ktorú obvykle používajú narkomani.

Motív jeho činu zostáva naďalej zahalený rúškom tajomstva. Policajní vyšetrovatelia naďalej nemajú indície o prípadnom extrémistickom alebo teroristickom pozadí, avšak údajne nevylučujú, že mohol byť vedome alebo nevedome ovplyvnený, píše internetové vydanie denníka Kleine Zeitung.

Z 36 zranených zostávajú v Krajinskej nemocnici v Grazi ešte štyri osoby, potvrdila jej hovorkyňa Simone Pfandlová-Pichlerová. Jeden z hospitalizovaných pacientov, dôchodca, je síce v kritickom, ale už stabilizovanom stave.

Ďalšie dve zranené mladé ženy sú v dôsledku zranení ochrnuté a istý muž prišiel o dolnú končatinu.