Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Krimi

V súvislosti so sobotňajšími protestmi obvinila celkom 32 osôb

Protest a pochod "STOP islamizácii Európy" 20. júna 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Andrej Galica

Väčšina účastníkov zhromaždení čelí obvineniu z prečinu výtržníctva.

Bratislava 22. júna (TASR) – Počet osôb obvinených v súvislosti so sobotňajšími (20.6.) protestmi sa zvýšil. K piatim obvineným cez víkend dnes pribudlo ďalších 27 ľudí. Informovala o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Celkom je tak obvinených už 32 osôb. Z toho je 19 z Českej republiky a 13 zo Slovenska. Polícia zadržala pre podozrenie z páchania trestnej činnosti v centre Bratislavy cez víkend celkom 76 osôb. Z toho 41 bolo z Českej republiky.

Väčšina účastníkov zhromaždení čelí obvineniu z prečinu výtržníctva. Dvojicu mladých ľudí, 26-ročnú Timeu B. z okresu Galanta a 26-ročného Štefana K. z Košíc, polícia obvinila z útoku na verejného činiteľa. Vzala ich oboch do väzby s cieľom riešiť ich v tzv. superrýchlom konaní. To sa nakoniec neuskutočnilo. Kurucová informovala, že muž a žena boli prepustení na slobodu, o čom rozhodla Okresná prokuratúra Bratislava I. Stíhaní budú na slobode.



Približne 300 výtržníkov vniklo v sobou na trať cyklistických pretekov, ktoré museli byť z tohto dôvodu zrušené. Polícia z tejto skupiny zadržala na Námestí Alexandra Dubčeka a Zámockej ulici celkom 27 osôb, všetkých obvinila z prečinu výtržníctva. Kurucová vysvetlila, že stíhaní budú na slobode. Desať výtržníkov je zo Slovenska, 17 z Českej republiky.

Polícia v sobotu zasahovala aj proti skupine extrémistov, ktorí hádzali kamene a iné predmety na služobné policajné autá parkujúce v tom čase na Staromestskej ulici v Bratislave. Poškodili pritom šesť vozidiel. Zadržaných bolo v tejto súvislosti celkom 45 osôb, spresnila Kurucová. Po výsluchu boli všetci prepustení na slobodu.

„V súčasnosti je vec v štádiu dokazovania, zisťovania miery zavinenia podozrivými osobami. Výška spôsobenej škody na vozidlách bude vyčíslená dodatočne, po ich oprave,“ informovala policajná hovorkyňa.

Dva služobné policajné vozy poškodili účastníci protestného pochodu aj na Predstaničnom námestí. Tu polícia zadržala troch ľudí, všetci boli obvinení z prečinu výtržníctva. Ide o jedného Slováka a dvoch Čechov. Na základe rozhodnutia Okresnej prokuratúry Bratislava I boli prepustení na slobodu.

Polícia podľa informácie Kurucovej pátra po násilníkovi, ktorý zaútočil na českého kameramana na Zámockých schodoch počas cyklistických pretekov. Páchateľ na kameramana kričal a udrel ho popolníkom do hlavy. Útok prerušili prichádzajúce policajné autá, zatiaľ neznámy páchateľ z miesta ušiel. „Vec vyšetrujeme ako pokus o spáchanie ťažkej ujmy na zdraví. Po útočníkovi s červeno-bielou kuklou na hlave pátrame,“ uviedla policajná hovorkyňa.

Trestné stíhanie vo veci prečinu výtržníctva z osobitného motívu polícia začala pre útok na skupinu osôb, pravdepodobne zo Saudskej Arábie. Zatiaľ neznámi útočníci ju napadli najprv verbálne, neskôr ženu držiacu dieťa na rukách sotili na zem. Polícia žiada napadnutých cudzincov, aby sa prihlásili na Krajskom policajnom riaditeľstve v Bratislave.

Na verejnosť a médiá sa polícia obracia so žiadosťou o pomoc pri dokumentovaní ďalších výtržností, ktoré sa počas sobotňajších zhromaždení udiali. „Žiadame kohokoľvek, komu sa podarilo zachytiť v centre mesta protiprávne konanie osôb a tieto zábery má natočené na svojich telefónnych prístrojoch alebo kamerách, aby ich poskytol stálej službe na Okresnom policajnom riaditeľstve PZ Bratislava I,“ doplnila Tatiana Kurucová.