Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 28. jún 2024Meniny má Beata
< sekcia Kultúra

Absolútnou Slovenkou roka 2024 je Alena Vanková

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Víťazkou v kategórii médiá a komunikácia sa stala televízna moderátorka Simona Frantová. Prvenstvo v kategórii umenie a kultúra získala šperkárka Katarína Žiak.

Bratislava 22. júna (TASR) - Galavečerom v Slovenskej filharmónii vyvrcholil v piatok 16. ročník čitateľskej ankety Slovenka roka. Na slávnostný večer v bratislavskej Redute prijal pozvanie aj prezident SR Peter Pellegrini. Titul Absolútna Slovenka roka 2024 získala Alena Vanková, manažérka riadenia prevádzky 1. a 2. bloku Atómovej elektrárne Mochovce, členka organizácie Ženy v jadre, ktorej patrí prvenstvo aj v kategórii biznis a manažment.

Víťazkou v kategórii médiá a komunikácia sa stala televízna moderátorka Simona Frantová. Prvenstvo v kategórii umenie a kultúra získala šperkárka Katarína Žiak.

V oblasti športu zvíťazila olympionička, reprezentantka v streleckej disciplíne skeet Danka Barteková. V kategórii podpora mladých talentov získala titul Slovenka roka učiteľka dejepisu Alica Virdzeková, ktorá sa vyše 40 rokov venuje aj mimoškolskej práci so žiakmi, organizuje okresné kolo a je predsedníčkou okresnej komisie Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ) v Žiline.

Za oblasť charity patrí ocenenie psychologičke Lívii Matulovej Osvaldovej, ktorá sa od roku 2014 venuje dobrovoľníckej činnosti v občianskych združeniach Klub Luna Senior Friendly a Kreatívny Klub Luna, zameraných na medzigeneračné a komunitné aktivity. V kategórii vzdelávanie je Slovenkou roka pedagogička a výtvarníčka Martina Murgašová, zriaďovateľka 1. Súkromného Banskobystrického gymnázia.

Ocenenie v kategórii zdravotníctvo získala Henrieta Földesová, námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť Nemocnice s poliklinikou Dunajská Streda. V kategórii veda a výskum uspela Lenka Lorencová, samostatná vedecká pracovníčka Chemického ústavu SAV, ktorá sa vo svojej práci orientuje na využitie progresívnych nanomateriálov "MXénov" ako možných biosenzorov v diagnostike onkologických ochorení.

Mimoriadne ocenenie udelila nominačná komisia tento rok Eliške Kubíkovej, zástupkyni prednostu Anatomického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, ktorá svojim odborným vedením pripravuje študentov v projekte Veľvyslanectvo mladých na dráhu špičkových odborníkov. Mimoriadne ocenenie patrí aj Janke Zálešákovej, predsedníčke Asociácie slovenských kúpeľov a viceprezidentke Európskeho zväzu kúpeľov, a tiež spolku Živena, za ktorý si ocenenie prevzala jeho predsedníčka Alena Heribanová.

Anketa Slovenska roka je pokračovaním podujatia, ktoré týždenník Slovenka organizoval v minulosti pod názvom Žena roka a Muž roka. O víťazkách v jednotlivých kategóriách rozhodli diváci RTVS formou sms hlasovania a čitatelia Slovenky prostredníctvom kupónov, ako aj internetového hlasovania na www.slovenkaroka.sk.