Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Kultúra

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z pirátstva

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Turanovič

Glass, 87-ročný skladateľ známy svojimi minimalistickými dielami, sa na sociálnej sieti X sťažoval na podľa neho "pirátsky čin" divadla v čiernomorskom prístavnom meste Sevastopol.

Kyjev 26. júla (TASR) - Americký hudobný skladateľ Philip Glass obvinil divadlo na Rusmi okupovanom Kryme, že plánuje bez povolenia uviesť premiéru baletu s jeho hudbou. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Glass, 87-ročný skladateľ známy svojimi minimalistickými dielami, sa na sociálnej sieti X sťažoval na podľa neho "pirátsky čin" divadla v čiernomorskom prístavnom meste Sevastopol.

"Dozvedel som sa, že v Sevastopolskom divadle opery a baletu má mať premiéru baletné predstavenie s názvom 'Búrlivé výšiny', ktorý obsahuje moju hudbu a v propagácii používa moje meno," napísal Glass.

"Použitie mojej hudby, ako aj môjho mena bez súhlasu je pirátstvo," dodal skladateľ.

Na webovej stránke divadla sa uvádza, že v inscenácii, ktorá bude mať premiéru na budúci týždeň v pondelok a utorok, zaznie Glassova hudba. Balet na motívy románu Emily Brontëovej vytvoril podľa divadla britský tanečník Jonah Cook.

Cook pre miestne médiá uviedol, že balet využíva najmä "sláčikovú hudbu Philipa Glassa a islandskej skladateľky Hildur Gudnadóttir". Hlavnú úlohu stvárni Sergej Polunin, bývalá hviezda britského Kráľovského baletu (The Royal Ballet) ukrajinského pôvodu, ktorý je zároveň riaditeľom divadla.

Ruská anexia ukrajinského polostrova Krym v roku 2014 nie je medzinárodne uznaná. Ruskí umelci, ktorí vystupovali v nelegálne okupovaných oblastiach, boli Kyjevom sankcionovaní, prišli o prestížne úlohy v zahraničí a boli odstránení z online platforiem.

"Som si vedomý toho, že súčasné okolnosti na okupovanom Kryme ma nechávajú bezmocným, čo sa týka uplatnenia nárokov podľa medzinárodného práva a dosiahnutia zákazu tohto pirátskeho počinu," poznamenal Glass.

Polunin podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého tvár má vytetovanú na hrudi, obhajuje ruskú inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že daroval peniaze na nákup zbraní.

Rusko stavia nové priestory pre svoje operné a baletné divadlo a tanečnú akadémiu v Sevastopole. Budovu opery a baletu navrhol ateliér rakúskeho architekta Wolfa Prixa.