Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Kultúra

Anasoft litera 2024 vyhlásila finálovú päťku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Rozhodla o nej odborná porota, v ktorej sú v 19. ročníku ocenenia Marek Debnár, Mária Klapáková, Radoslav Passia, Karel Piorecký a Júlia Sherwood.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Organizátori slovenskej literárnej ceny Anasoft litera vyhlásili v pondelok finálovú päťku nominovaných kníh na prestížne ocenenie na rok 2024. TASR o tom informovala PR manažérka Mária Hejtmánková. O titul laureáta budú bojovať Dušan Dušek s knihou Deti v daždi z Vydavateľstva Slovart, Ivana Gibová (Babička, Vlna), Katarína Kucbelová (Modrosleposť, Slovart), Richard Pupala (Druhý čierny zošit, Lindeni) a Jozef Puškáš (Vivať akadémia, zbohom Čechov, Vydavateľstvo Orman).

Rozhodla o nej odborná porota, v ktorej sú v 19. ročníku ocenenia Marek Debnár, Mária Klapáková, Radoslav Passia, Karel Piorecký a Júlia Sherwood. Porotcovia sa podľa vlastných slov na väčšine kníh zhodli jednohlasne a jednoznačne, pri zvyšných rozhodovali nuansy. "Finálová päťka je kompromisom, no každá z vybraných kníh má svoju nespornú umeleckú kvalitu a obohacuje kontext súčasnej prózy o sugestívne podnety," konštatovala porota.

Laureáta ceny Anasoft litera vyhlásia vo štvrtok 10. októbra na slávnostnom odovzdávaní cien v Divadle Astorka Korzo '90. O ocenení rozhoduje aj verejnosť v internetovom hlasovaní Ceny čitateľov Anasoft litera 2024, do ktorej je, na rozdiel od hlavnej ceny, zaradených všetkých desať nominovaných kníh. O svojej obľúbenej môže verejnosť rozhodnúť na www.hlasovanie.anasoftlitera.sk do 7. októbra.