Najnovšia výstava v Tihányiovskom kaštieli vyrozpráva dlhú históriu pestovania a tiež obchodovania s koreninami medzi západnou a východnou časťou sveta.
Autor TASR
Banská Bystrica 10. novembra (TASR) - O tom, ktoré rastliny používali starovekí Egypťania na osvieženie dychu, či aké druhy korenín vyvažovali naši predkovia zlatom, sa dozvedia návštevníci najnovšej výstavy v Stredoslovenskom múzeu (SSM) - Tihániyovskom kaštieli v Banskej Bystrici. Výstava s názvom Vôňa a chuť korenia vznikla v spolupráci s Oravským múzeom P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne.
"Návštevníci spoznajú význam a všestranné využitie korenia. Práve koreniny dodávajú tú správnu chuť jedlu, slúžia ako liek a v minulosti našli uplatnenie v kuchyniach našich starých mám aj pri zachovávaní čerstvosti potravín," uviedla pre TASR manažérka múzea Gabriela Benčová.
Podľa nej ingrediencie do jedál, ktoré sú v súčasnosti samozrejmosťou, boli v minulosti často dôvodom aj na tasenie zbraní. "Koreniny ako šafran, vanilka, muškátový orech mali v minulosti cenu zlata, a preto boli aj miesta ich nákupu držané v tajnosti. Cesta od pestovateľa až k užívateľovi bola nielen plná dobrodružstiev, ale neraz aj veľmi nebezpečná a plná utrpenia, čo dokumentujú aj zámorské objavné cesty moreplavcov Vasca da Gama a Krištofa Kolumba," priblížila. "Dôvodom na ich odvážne výpravy bola práve snaha ovládnuť oblasti produkujúce korenie a získať tým rozprávkové bohatstvo, ktoré by im umožnilo upevniť moc a vplyv vo svete," dodala.
Usušené alebo inak upravené časti rastlín charakteristickej vône a chuti využíva ľudstvo už po celé tisícročia, a to nielen v tradičnej medicíne, pri ochucovaní a konzervovaní jedla a nápojov, ale aj pri praktizovaní mágie a balzamovaní mŕtvych.
Najnovšia výstava v Tihányiovskom kaštieli podľa riaditeľa múzea Romana Hradeckého vyrozpráva dlhú históriu pestovania a tiež obchodovania s koreninami medzi západnou a východnou časťou sveta. Návštevníci sa dozvedia nielen zaujímavosti o pôvode jednotlivých druhov rastlín a ich zbere, ale počas prehliadky využijú aj svoje zmyslové orgány a prostredníctvom vôní a chutí budú sami objavovať domáce i cudzokrajné koreniny.
Výstava potrvá do 25. februára 2018. Počas jej trvania sa uskutoční aj komentovaná prehliadka s botaničkou Elenou Martincovou (30.11.2017 o 16. h), prednáška botanika a cestovateľa Laca Fila s názvom Ako s bylinkami? (18.1.2018 o 16. h) a podujatie Ako chutia cudzie krajiny so Silviou Szabóovou (6.2.2018 o 16.30 h).
"Návštevníci spoznajú význam a všestranné využitie korenia. Práve koreniny dodávajú tú správnu chuť jedlu, slúžia ako liek a v minulosti našli uplatnenie v kuchyniach našich starých mám aj pri zachovávaní čerstvosti potravín," uviedla pre TASR manažérka múzea Gabriela Benčová.
Podľa nej ingrediencie do jedál, ktoré sú v súčasnosti samozrejmosťou, boli v minulosti často dôvodom aj na tasenie zbraní. "Koreniny ako šafran, vanilka, muškátový orech mali v minulosti cenu zlata, a preto boli aj miesta ich nákupu držané v tajnosti. Cesta od pestovateľa až k užívateľovi bola nielen plná dobrodružstiev, ale neraz aj veľmi nebezpečná a plná utrpenia, čo dokumentujú aj zámorské objavné cesty moreplavcov Vasca da Gama a Krištofa Kolumba," priblížila. "Dôvodom na ich odvážne výpravy bola práve snaha ovládnuť oblasti produkujúce korenie a získať tým rozprávkové bohatstvo, ktoré by im umožnilo upevniť moc a vplyv vo svete," dodala.
Usušené alebo inak upravené časti rastlín charakteristickej vône a chuti využíva ľudstvo už po celé tisícročia, a to nielen v tradičnej medicíne, pri ochucovaní a konzervovaní jedla a nápojov, ale aj pri praktizovaní mágie a balzamovaní mŕtvych.
Najnovšia výstava v Tihányiovskom kaštieli podľa riaditeľa múzea Romana Hradeckého vyrozpráva dlhú históriu pestovania a tiež obchodovania s koreninami medzi západnou a východnou časťou sveta. Návštevníci sa dozvedia nielen zaujímavosti o pôvode jednotlivých druhov rastlín a ich zbere, ale počas prehliadky využijú aj svoje zmyslové orgány a prostredníctvom vôní a chutí budú sami objavovať domáce i cudzokrajné koreniny.
Výstava potrvá do 25. februára 2018. Počas jej trvania sa uskutoční aj komentovaná prehliadka s botaničkou Elenou Martincovou (30.11.2017 o 16. h), prednáška botanika a cestovateľa Laca Fila s názvom Ako s bylinkami? (18.1.2018 o 16. h) a podujatie Ako chutia cudzie krajiny so Silviou Szabóovou (6.2.2018 o 16.30 h).