Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Kultúra

Baletnú sezónu v SND otvorilo Labutie jazero

Na snímke fontána Vodný prameň z roku 1989 pred novou budovou SND od tria architektov Alexander Bilkovič, Iľja Skoček st. a Peter Bauer z bronzu a travertínu. Foto: TASR - Dano Veselský

Baletný titul Labutie jazero je v repertoári našej prvej scény od jesene minulého roka v choreografii legendárneho Rudolfa Nurejeva.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Baletný súbor Slovenského národného divadla (SND) otvoril počas uplynulého víkendu svoju 105. divadelnú sezónu dvoma predstaveniami Čajkovského Labutieho jazera. Napriek nepriazni počasia boli obidve predstavenia beznádejne vypredané. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Izabela Pažítková. Prvou premiérou Baletu SND v aktuálnej sezóne 2024/2025 bude kompozícia Bolero X.

Baletný titul Labutie jazero je v repertoári našej prvej scény od jesene minulého roka v choreografii legendárneho Rudolfa Nurejeva. Autorom veľkolepej výpravy je Jordi Roig, jeden z najprestížnejších svetových scénických a kostýmových výtvarníkov. "Balet v Nurejevovej choreografii uvádza SND vďaka súčasnej riaditeľke baletného súboru Nine Polákovej, ktorá je aj garantkou kvality naštudovania tohto technicky mimoriadne náročného výnimočného diela," pripomína národné divadlo.

"Nurejevova tvorba je exkluzívnym repertoárovým artiklom. Jeho inscenácie vyžadujú personálne veľké obsadenia a technicky veľmi dobre pripravených tanečníkov. Nurejevove choreografie sú pre tanečníkov obrovskou výzvou," povedala Poláková k úvodným predstaveniam aktuálnej sezóny, v ktorých baletný súbor dokázal vysokú umeleckú kvalitu.

Najbližšie čaká Balet SND divácky obľúbený komponovaný program Balet&SĽUK/Tancom k sebe. Baletný súbor má podľa jeho riaditeľky pokračovať aj v tradícii večerov, ktoré organizuje na podporu Národného onkologického ústavu v Bratislave, Umenie pre život. "Sú umeleckým vyjadrením empatie k onkologickým pacientom a symbolickým poďakovaním zdravotníckemu personálu. Tento rok to bude baletný večer niektorého z našich titulov," avizuje Poláková.

Informovala aj o prvej premiére Baletu SND v aktuálnej sezóne 2024/2025. "Baletný súbor uvedie kompozíciu Bolero X vyhľadávaného izraelského choreografa Shahara Binyaminiho na ikonickú skladbu Mauricea Ravela," uzavrela Poláková.