Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Kultúra

Bratislavská synagóga otvorila výstavu o diele svojho architekta

Na snímke výstava s názvom Architekt Artur Szalatnai-Slatinský a Slovensko v Židovskom komunitnom múzeu v Bratislave 4. júla 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Veľkú časť materiálov poskytol múzejník Štefan Holčík, ktorý bol architektovým susedom a s rodinou udržiavali priateľské vzťahy.

Bratislava 4. júla (TASR) - Židovské komunitné múzeum, ktoré sídli v bratislavskej synagóge na Heydukovej ulici, otvorilo vo štvrtok druhú časť výstavy venovanú životu a dielu architekta Artura Szalatnaia-Slatinského. Nadväzuje na minuloročnú výstavu, ktorá predstavila jeho stavby v Bratislave. Potrvá do 29. septembra.

Tohtoročná výstava s názvom "Architekt Artur Szalatnai-Slatinský a Slovensko" predstavuje jeho stavby z regiónov západného Slovenska, najmä z kúpeľných miest Piešťany a Trenčianske Teplice. Návštevníci uvidia dobové aj súčasné fotografie jeho stavieb, originálne návrhy a kresby zrealizovaných a nezrealizovaných projektov či jeho publikácie v architektonických časopisoch.

Veľkú časť materiálov poskytol múzejník Štefan Holčík, ktorý bol architektovým susedom a s rodinou udržiavali priateľské vzťahy. "S rodičmi som býval o poschodie vyššie nad bytom pána Szalatnai-Slatinského. S manželkou nemali deti a aj preto som s nimi mal od detstva veľmi blízky vzťah. Po smrti Szalatnaia a následne aj jeho manželky som zobral veľkú časť pozostalosti z ich bytu a povaly a opatrujem ju takmer už 60 rokov," povedal Holčík.



Výstava sa koná v bratislavskej synagóge práve preto, lebo je architektovým významným dielom a časť jeho pozostalosti vlastní aj Židovské komunitné múzeum. "Na začiatku svojej tvorby navrhol objekt synagógy na Heydukovej ulici v Bratislave, ktorá bola zrealizovaná v rokoch 1923 až 1924. Preto pri príležitosti storočnice synagógy otvárame výstavný projekt, ktorý je venovaný jeho tvorbe," uviedol pre TASR kurátor výstavy a riaditeľ Židovského komunitného múzea Maroš Borský.

Szalatnai-Slatinský je na Slovensku výnimočný svojím rozsiahlym dielom a nepretržitou činnosťou od 20. po 50. roky 20. storočia. "Bol nesmierne tvorivý architekt, ktorý skúšal rôzne témy, experimentoval s modernými technológiami, ale mal aj veľký rešpekt k ľudovej architektúre. V jednom z vystavovaných článkov navrhuje, aby sa budoval turizmus, pretože v tom vidí ekonomický prínos. Toto písal v 30. rokoch 20. storočia, ale problém pretrváva dodnes, takže vidíme, že architekt sa snažil vidieť širší spoločenský význam," doplnil Borský.