Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Kultúra

Bratislavský kraj zmapoval umelecké diela vo verejnom priestore

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Komentovaná prehliadka umeleckých diel Bratislavského kraja potrvá asi štyri hodiny.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zmapoval 54 umeleckých diel vo verejných zariadeniach vo svojom vlastníctve. Spúšťa projekt, ktorým chce diela spopularizovať. Záujemcovia budú môcť diela spoznať aj počas podujatia Autobusom za umením, ktoré sa bude konať v sobotu (5. 10.) TASR o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

"Umelecké diela majú moc inšpirovať a obohacovať každodenný život. Preto bolo našou snahou nielen diela nájsť, ale ich aj oživiť a priniesť ich do povedomia verejnosti. Práve o tom je projekt Autobusom za umením, ktorý má zvyšovať povedomie o kultúrnom dedičstve v našom kraji a nenásilnou formou vzdelávať verejnosť a zvýšiť jej vnímavosť voči živému kultúrnemu odkazu okolo nás," vyhlásil predseda BSK Juraj Droba.

Forman priblížila, že komentovaná prehliadka umeleckých diel Bratislavského kraja potrvá asi štyri hodiny. Cesta autobusom sa začne pri sídle BSK a bude pokračovať cez Malinovo, Ivanku pri Dunaji, Bernolákovo, Modru a Pezinok. Po úvodnom termíne prehliadky podľa nej môžu nasledovať aj ďalšie.

BSK zároveň mapu umeleckých diel sprístupnil aj v aplikácii Umenie vo verejnom priestore Bratislavského kraja. "Úlohou internetového portálu je mapovať, odborne spracovávať a zverejňovať tieto diela s kunsthistorickým popisom, dozvedieť sa skryté súvislosti za jednotlivými dielami a takouto formou oboznamovať verejnosť o daných artefaktoch," vysvetlila Forman.