Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Kultúra

C. Buckingham upozorňuje na predsudky, s ktorými bojujú mladé ženy

Na snímke speváčka Celeste Buckingham. Foto: TASR/Dano Veselský

Spoločenské predsudky, zasahujúce do vnímania ženskej identity, krásy a úspechu, sú dnes vážnym problémom, ktorý ovplyvňuje duševné zdravie mnohých dievčat a mladých žien.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Speváčka Celeste Buckingham odpremiérovala vo štvrtok (24. 10.) na rakúskom zámku Schloss Hof nový videoklip k piesni Pretty Girls. Tá stala súčasťou rovnomenného projektu upozorňujúceho na predsudky, s ktorými denne bojujú mladé ženy. Projekt vznikol v spolupráci Celeste Buckingham a Kristy Mohr s občianskym združením IPčko a Liga za duševné zdravie na základe štatistík HBSC. TASR o tom informovala PR manažérka Andrea Čurná.

Spoločenské predsudky, zasahujúce do vnímania ženskej identity, krásy a úspechu, sú dnes vážnym problémom, ktorý ovplyvňuje duševné zdravie mnohých dievčat a mladých žien. Niekoľko známych tvárí sa preto spojilo v snahe otvoriť diskusiu o tejto problematike a upriamiť pozornosť širokej verejnosti na citlivé veci, o ktorých sa doposiaľ mlčalo alebo hovorilo len veľmi málo.



"Nápad sa zrodil úplne spontánne počas výletu so Celeste. Oslovila ma s ideou vyrobiť videoklip inšpirovaný 18. storočím. Ako sme rozberali životy žien z tej doby, prišli sme na myšlienku dať nášmu projektu nielen estetickú hodnotu, ale aj hlbší význam," vysvetľuje spoluautorka projektu Kristy Mohr. "Obe nás trápia úzkosti a cítime tlak spoločnosti, ktorá stále diktuje, ako by ženy mali vyzerať a správať sa. Preto sme sa rozhodli ísť cestou, ktorá má zmysel. Momentálne sme obe v bode, kde sme spokojné s tým, kým sme. No vidíme, ako mladé dievčatá bojujú s vlastnou identitou. Chceme im ukázať, že nie sú samé a že môžu nájsť pomoc a podporu," dodala.

Podľa štatistík HBSC na Slovensku trpia až dve tretiny dievčat od 13 rokov rôznymi psychickými problémami. Na túto tému upriamuje pozornosť projekt, ktorý nesie názov skladby Pretty Girls. Jej hlavnou témou je podpora žien, aby v sebe našli lásku k sebe samým a nenechali na seba vplývať tlak spoločnosti a očakávaní iných ľudí. "Každá z nás je 'pretty girl' a každá si zaslúži cítiť sa milovaná a milovať samu seba presne takú, aká je. Text piesne hovorí aj o rôznych tlakoch a očakávaniach, ktoré spoločnosť na ženy kladie. Od toho, ako by mali vyzerať, až po to, ako by sa mali správať," hovorí Buckingham.

Nový videoklip sa natáčal na barokovom zámku Schloss Hof, ktorý bol letným sídlom Márie Terézie. "Vnímame ju ako žiarivý príklad mocnej a spoločensky aktívnej ženy tej doby, kedy to bolo zriedkavé. Vďaka ženám ako je ona sa vzdelanie stalo dôležitou súčasťou našej spoločnosti," dodala speváčka.