Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Kultúra

Časopis Pamiatky a múzeá udelil výročné ceny za rok 2023

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Výročné ceny za najvýznamnejšie aktivity z oblasti poznávania, ochrany a prezentácie slovenského kultúrneho dedičstva udelili po 33. raz.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Redakčná rada časopisu Pamiatky a múzeá spoločne s jeho vydavateľmi Slovenským národným múzeom a Pamiatkovým úradom SR udelili v stredu v priestoroch Bratislavského hradu výročné ceny za najvýznamnejšie aktivity z oblasti kultúrneho dedičstva SR za rok 2023. Udelených bolo celkovo sedem výročných cien. Na laureátov cien za minulý rok dostala redakcia celkovo 111 nominačných návrhov.

Cenu v kategórii objav/nález/akvizícia získal nález gotického kalicha z 15. storočia. Objavený bol v obci Kuková. V kategórii expozícia/výstava ocenili založenie Múzea vysťahovalectva z územia Slovenska do Severnej Ameriky - Kasigardy. Nachádza sa v obci Pavlovce nad Uhom, miestnej časti Ťahyňa. V kategórii publikácia ocenili publikáciu Človek v čase a priestore. Pár slov o Homo sapiens sapiens.

V kategórii obnova/adaptácia uspela obnova Múzea Martina Benku v Martine. V kategórii reštaurovanie získal cenu interiér a exteriér Kostola svätého Mikuláša v Sazdiciach. V kategórii podujatie ocenili zorganizovanie medzinárodného filmového festivalu o archeológii, umení a prostredí s názvom Archeofilm Bratislava. V kategórii audiovízia/multimédiá ocenili dokumentárny film Slovenskí archeológovia na Slovensku a v Nemecku III. Návrat kniežaťa domov.

Výročné ceny za najvýznamnejšie aktivity z oblasti poznávania, ochrany a prezentácie slovenského kultúrneho dedičstva udelili po 33. raz.