Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Kultúra

Cenu Martina Benku za rok 2023 si prevzali štyria laureáti

Na snímke atmosféra počas spomienkovej slávnosti Martina Benku a odovzdávania Ceny Martina Benku za rok 2023 v Martine v stredu 18. septembra 2024. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Cenu Martina Benku za výtvarnú tvorbu si odniesli Kristína Gawron Mésároš, Martin Ševčovič a Lucia Fabová.

Martin 18. septembra (TASR) - Cenu Martina Benku za rok 2023 si v stredu prevzali na pôde Múzea Martina Benku v Martine štyria laureáti z radov výtvarných umelcov a teoretikov umenia. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) v Martine Milena Kiripolská.

Ocenenia každoročne udeľuje Rada Fondu výtvarných umení na základe odporúčania Komisie pre správu pozostalosti Martina Benku v štyroch kategóriách. "Ocenenie môžu získať začínajúci a etablovaní výtvarní umelci a teoretici umenia, ktorí svojimi dielami či teoretickými prácami významne obohatili slovenskú kultúru a umenie," priblížila Kiripolská.

Cenu Martina Benku za výtvarnú tvorbu si odniesli Kristína Gawron Mésároš, Martin Ševčovič a Lucia Fabová. Cenu absolventovi výtvarnej vysokej školy udelil Fond výtvarných umení Juliane Matiovej, absolventke Akadémie umení v Banskej Bystrici. Cenu za dielo teórie, kritiky a dejín slovenského výtvarného umenia a cenu pre absolventa dejín umenia tento rok neudelili.

Laureátov ocenenia predstavili na spomienkovej slávnosti, kde sa stretli umelcovi príbuzní, rodáci, spolupracovníci i obdivovatelia jeho tvorby. V spolupráci s Fondom výtvarných umení v Bratislave ju organizuje SNM v Martine - Múzeum Martina Benku. V súlade s Benkovým želaním sa slávnosť koná každý rok pri príležitosti výročia jeho narodenia, od ktorého uplynie 21. septembra 136 rokov.