Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Kultúra

Cenu víťaza festivalu I. Stodolu získali ochotníci z Veľkého Krtíša

Na snímke hľadisko divadla SND. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Neprofesionálni divadelníci z rôznych regiónov Slovenska odprezentovali svoju aktuálnu tvorbu na ôsmom ročníku festivalu v uplynulých dňoch.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
10. septembra (TASR) - Putovnú cenu pre absolútneho víťaza ôsmeho ročníka Divadelného festivalu Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši si odniesol ochotnícky súbor, Divadlo Štefana Kvietika z Veľkého Krtíša. Herci predviedli hru od Jána Chalúpku Starúš plesnivec. Informoval o tom v utorok podpredseda Matice slovenskej a organizátor podujatia Marek Nemec.

Neprofesionálni divadelníci z rôznych regiónov Slovenska v odprezentovali svoju aktuálnu tvorbu na ôsmom ročníku festivalu v uplynulých dňoch. "Keď sme pripravovali prvý ročník, bol určený primárne pre ochotnícke súbory, ktoré pôsobia pod hlavičkou Divadelného odboru Matice slovenskej. Postupne sme však spozorovali veľký záujem o účasť aj od nematičných divadelníkov, ktorí divákom ponúkajú iný typ inscenácií. Náš festival sa aj vďaka tejto rôznorodosti, ktorú ponúka, stal stálicou na mape slovenských ochotníckych divadelných podujatí," povedal Nemec.

O priazeň divákov tento rok bojovali Divadelný súbor (DS) Braxatoris z Krupiny, Ľubeľské ochotnícke divadlo K. O. Urbana, DS Katalpa z Hnúšte, DS Dolky z Liptovských Kľačian, DS Divosud z Rimavskej Soboty a Divadlo Štefana Kvietika z Veľkého Krtíša. Konečné poradie aj víťaza festivalu určili diváci hlasovaním. V striebornom pásme sa umiestnili divadelníci z Ľubele, Hnúšte a Rimavskej Soboty a v bronzovom pásme skončili divadelníci z Rimavskej Soboty a Liptovských Kľačian. "Tohtoročné hlasovanie bolo skutočne tesné, päť zo šiestich súborov mali priemer známky v rozmedzí od 1,10 do 1,94," uviedol Nemec.

Počas ôsmich ročníkov festivalu uviedli 53 divadelných inscenácií, v ktorých sa predstavilo 465 ochotníckych hercov. Pozrelo si ich viac ako 5000 divákov.