Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Kultúra

D. Moore: Film Substancia na mňa zapôsobil témou sebaprijatia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Ani Demi Moore, filmová Elizabeth Sparkle, uvädajúci televízny sexsymbol, nedokáže prijať starnutie a generačnú výmenu v jej televíznej šou.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Americká filmová hviezda Demi Moore sa na veľké plátna vrátila v provokatívnom filme Substancia. Novodobý body horor "o rozklade amerického sna" nakrútila francúzska režisérka Coralie Fargeat. "Film na mňa zapôsobil predovšetkým témou sebaprijatia, ktorá je pre mňa veľmi dôležitá," hovorí 61-ročná Demi Moore k snímke, ktorá oslovila divákov na tohtoročnom festivale v Cannes, kde získala cenu za najlepší scenár a vyslúžila si 13-minútové standing ovations. Ostrá satira, ktorá nemilosrdne komentuje vládnuci kult krásy, je v slovenských kinách od 10. októbra.

"Substancia je mimoriadne intenzívny filmový zážitok, ktorý zapája všetky zmysly diváka. V kine zažijete všetky možné emócie - strach, hnus aj smiech," poznamenala Silvia Učňová Kapustová z distribučnej spoločnosti Filmtopia k snímke, ktorú si diváci nemusia zaradiť medzi svoje obľúbené filmy, ale rozhodne na tento film nezabudnú, čo spôsobuje výrazný vizuál, masky, efekty, hudba, ale aj herecké výkony a téma posadnutosti vzhľadom a vekom.

Ani Demi Moore, filmová Elizabeth Sparkle, uvädajúci televízny sexsymbol, nedokáže prijať starnutie a generačnú výmenu v jej televíznej šou. Aplikuje substanciu, vďaka ktorej príde na svet Sue, jej mladšia, fyzicky dokonalejšia a príťažlivejšia verzia. Komplikáciou je, že sa so svojou novou identitou musí v sedemdňových cykloch striedať v existencii. Spolu so zázračnou substanciou dostane aj pravidlá a inštrukcie, ktoré v záujme zachovania rovnováhy nesmie porušiť.

V úlohe Sue, mladšej a dokonalejšej verzie Liz, sa diváci môžu tešiť na Margaret Qualley, ktorá je dcérou známej herečky Andie MacDowell. Zahrala si napríklad vo filme Quentina Tarantina Vtedy v Hollywoode (2019) alebo Chudiatku (2023) Yorgosa Lanthimosa.

Substancia je druhým celovečerným filmom režisérky a scenáristky Coralie Fargeat. Medzinárodnú pozornosť získala prvou celovečernou snímkou Revenge (2017), ktorá mala premiéru na MFF v Toronte. Fargeat je považovaná za jednu z najperspektívnejších režisérok svojej generácie vo Francúzsku. Jej tvorba je charakteristická dôrazom na vizuálne rozprávanie a intenzívne emocionálne zážitky.