Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Kultúra

Deň audiovizuálneho dedičstva pripomenú filmy D. Hanáka

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

V prvom programe si diváci budú môcť pozrieť Hanákovo mimoriadne dielo Obrazy starého sveta, ktoré režisér nakrútil v roku 1972 a svojho času bolo zakázané.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Audiovizuálne archívy si každoročne 27. októbra pripomínajú Svetový deň audiovizuálneho dedičstva. Okrem oslavy činností tak zvyšujú povedomie o dôležitosti ochrany audiovizuálneho dedičstva. Slovenský filmový ústav (SFÚ) si ho v nedeľu pripomenie špeciálnym dvojprogramom vo Filmotéke Kina Lumiére v Bratislave s tvorbou Dušana Hanáka.

V prvom programe si diváci budú môcť pozrieť Hanákovo mimoriadne dielo Obrazy starého sveta, ktoré režisér nakrútil v roku 1972 a svojho času bolo zakázané. Súčasťou projekcie bude krátka snímka Dušana Hanáka Omša (1967).

V druhom programe figuruje Hanákov krátky film Zanechať stopu (1970) spolu s filmom Návraty k Obrazom starého sveta. Snímka režiséra Róberta Šuláka v produkcii SFÚ je filmovou poctou tvorbe režiséra Dušana Hanáka, ktorý v ňom okrem iného odhalí vzájomné súvislosti všetkých svojich filmov z tohto dvojprogramu.

Vo filme Návraty k Obrazom starého sveta vystupujú aj viaceré domáce a zahraničné osobnosti, znalci a priatelia slobodnej filmovej tvorby. "Medzi nimi Peter Michalovič, Katarína Mišíková a tiež Daniel Bird, Jonathan Owen, Mehelli Modi, Peter Hames, Karel Och, Martin Gazík a dvojica dokumentaristov Daniel Coche a Simone Fluhr zo Štrasburgu," dodáva SFÚ.