Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Kultúra

Desaťdenná Ji.hlava premietne vyše 300 filmov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Festival otvorí Prezidentka.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Vyše 300 filmov ponúkne 28. Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Ji.hlava, ktorý organizátori rozšírili zo šiestich na desať dní. "Predĺžením zaistíme to, že môžeme filmy reprízovať, tento rok bude každý film minimálne dvakrát reprízovaný," informoval na utorkovej tlačovej konferencii René Kubášek, zástupca festivalu, ktorý prinesie aj retrospektívu švajčiarskej filmárky Anne-Marie Miéville či prehliadku oceňovaného tajwanského režiséra Tsai Ming-lianga. Festival otvorí svetová premiéra časozberného portrétu Zuzany Čaputovej Prezidentka.

Sekcia Opus Bonum s výberom filmov reprezentujúcich tendencie svetového dokumentu, v ktorej tento rok súťaží 13 filmov, premietne napríklad čierno-bielu lotyšskú snímku Konečná od režisérky Laily Pakalniny. Mimo súťaž uvedie aj desaťhodinový filmový opus Odysseus bieloruského režiséra Nikitu Lavretského, ktorý ukazuje ťažobu každodenného života v súčasnom Minsku. Titul najlepší dokumentárny film môže v tejto súťažnej sekcii získať otvárací slovenský film Prezidentka. Režisér Marek Šulík nakrúcal dianie v prezidentskom paláci a udalosti, ktoré sa týkali prezidentského mandátu Zuzany Čaputovej päť rokov.

"Film je výnimočný práve obsedanciou observačného nakrúcania," priblížil režisér časozberného portrétu. "Na začiatku sme nevedeli, ako sa príbeh jej mandátu vyvinie, bolo to otvorené, mohlo sa to skončiť wikipedicky a nedramaticky, keby náhodou bolo všetko veľmi pekné a dobré, možno by sme len ukazovali prezidentkine aktivity a bol by to napokon veľmi nudný film," pripustil Šulík. "Ale udalosti aj postoje pani prezidentky nám ponúkli materiál, z ktorého sme mohli v strižni vybudovať film, ktorý nie je len dokumentáciou čias, ale má vlastný príbeh, stojaci nad udalosťami a verím tomu, že má aj univerzálne posolstvo," dodal.

Druhou súťažou sekciou jihlavského festivalu sú Prvé svetlá, premiéry výrazných filmových debutov, v ktorej súťažia filmárski debutanti alebo ich druhý film. Kubášek upozornil napríklad na rakúsku snímku Ako sa stať obrysom, ktorú nakrútila Slovenka žijúca vo Viedni Miriam Bajtala. Zmienil aj poľský film Súdruhovia a súdružky režisérky Joanny Janikowskej, ktorá rozpráva "o talianskych aktivistoch, ľavičiaroch, komunistoch". Ji.hlava uvedie v medzinárodnej premiére aj slovenský film Šedá zóna. Filmovú poctu matkám a rodinám predčasne narodených detí nakrútila režisérka Daniela Meressa Rusnoková.

Slovensko bude mať zastúpenie aj v sekcii Česká radosť. Vo výbere nových českých dokumentov diváci uvidia i koprodukčnú snímku Je to vo hviezdach, ktorú režisér Peter Kerekes uviedol do slovenských kín pod názvom Wishing on a Star. Festival premietne pod názvom Fakir aj film, ktorý v septembri uviedol do slovenských kín režisér Roman Ďuriš. Ďalšími slovensko-českými produkciami sú snímky Pachová stopa režisérky Zuzany Piussi, ktorá skúma relevanciu pachovej stopy ako dôkazovej metódy v rámci trestného konania, a tiež osobný dokument Evy Križkovej Vtáčnik o osude malého kopca na okraji Bratislavy.

V poradí 28. ročník MFDF Ji.hlava sa uskutoční od 25. októbra do 3. novembra v českej Jihlave.