Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 24. september 2024Meniny má Ľuboš aj Ľubor
< sekcia Kultúra

Divadelný Spiš tento rok prinesie desať divadelných predstavení

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Pre deti chystajú vystúpenie Stroj času divadla Actores z Rožňavy, Bábkové divadlo Košice zase uvedie rozprávku Pinokio.

Spišská Nová Ves 24. septembra (TASR) - Festival Divadelný Spiš, ktorý sa už o desať dní začne v Spišskom divadle v Spišskej Novej Vsi, prinesie tento rok desať divadelných inscenácií. Umelecký šéf a režisér divadla Viktor Kollár pre TASR uviedol, že divákom chcú počas 14. ročníka priniesť širokú paletu divadelných predstavení rôznych žánrov.

"Každý ročník sa snažíme koncipovať tak, aby bol atraktívny, aby sme vždy priniesli niečo nové, aby to bola oslava divadla. Príde k nám napríklad interaktívna detektívna komédia Šialené nožničky, kde sami diváci rozhodujú o smerovaní deja. Okrem toho uvidia aj výbornú hru Národného divadla Košice Idioti, ktorú režíroval Ján Luterán, či adaptáciu slávneho románu Zlodejka kníh," priblížil Kollár.

Pre deti chystajú vystúpenie Stroj času divadla Actores z Rožňavy, Bábkové divadlo Košice zase uvedie rozprávku Pinokio. Do Spišskej Novej Vsi zároveň zavítajú aj hostia z Komorného divadla Martin či z Divadla Radka Brzobohatého z Prahy s inscenáciou Hračička. Domáce Spišské divadlo vystúpi s kabaretom Edith.

"Divadelný Spiš je u divákov veľmi obľúbený, pretože je to najväčší divadelný festival na východe, ktorý prináša produkcie z rôznych častí Slovenska i zo zahraničia. Je to tradícia, v ktorej chceme pokračovať a zároveň vždy priniesť aj náročnejšie predstavenia," skonštatoval Kollár.

História festivalu siaha do roku 2008, pričom na začiatku celého projektu stál jeho zakladateľ Emil Spišák. Cieľom bolo divákom prezentovať komorné inscenácie slovenských profesionálnych divadiel. Vlani jednotlivé divadelné predstavenia navštívilo viac ako 2000 divákov nielen z regiónu, ale aj ďalších miest Slovenska. Podrobný program festivalu nájdu záujemcovia na stránke www.divadelnyspis.sk.