Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Kultúra

Divadlo 13. opona pripravuje nové predstavenie Mama umrela dvakrát

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Premiéra predstavenia je naplánovaná na 16. októbra v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Divadelný súbor 13. opona, ktorý tvoria profesionálni aj amatérski herci, pripravuje nové predstavenie Mama umrela dvakrát. S čiernou komédiou sa chystá za divákmi do regiónov.

"Nastavuje zrkadlo ľudskému hyenizmu," približuje režisér a autor dramatizácie Karol Rédli nový divadelný počin, ktorý má ambíciu publikum pobaviť aj primäť k zamysleniu sa nad hodnotou vzťahov. Po boku talentovaných amatérskych hercov v ňom účinkujú Helena Krajčiová, Peter Sklár, Marek Majeský, Juraj Hrčka či Jana Majeská.

Divadelný súbor siahol po diele slovinského autora Vinka Möderndorfera. Čiernu komédiu o tom, ako smrť bohatej ženy spustí lavínu udalostí, namiesto očakávaného smútku sa rozpúta bitka o dedičstvo plná komických situácií, mierne upravili na slovenské reálie. "Je to slovinský autor, ale my sme si podobní pokiaľ ide o mentalitu, predsudky. V Slovinsku sú rovnako ako u nás ľudia častokrát ovládaní túžbou po majetku a peniazoch. My sme ale túto hru predsa len trošku upravili a preniesli do slovenského prostredia. Avšak hyenizmus, či nihilizmus - to máme rovnaké a je dobré, ak sa na to dokážeme ironicky pozrieť," hovorí Rédli.

Priznáva, že režírovať zmiešaný súbor je preňho výzvou. "Už som skúšal samostatne aj s amatérmi, aj s profesionálmi, tu sa to mieša. Musím však povedať, že aj amatéri majú veľkú iskru a obrovský pocit zodpovednosti. A aspoň majú ku komu vzhliadať a môžu umelecky rásť," poznamenal Rédli.

Syna zosnulej Amálie v inscenácii stvárňuje Peter Sklár, spoluprácu s neprofesionálnymi hercami si pochvaľuje. "Amatér pochádza zo slova 'amati' - milovaný, a na týchto našich kolegoch to je úplne vidno, že hrajú od srdca, z lásky. Mnohí sú ale takí skúsení, že sa tie rozdiely často aj strácajú," konštatoval herec. Na hre je podľa neho zaujímavé to, že v nej nie je ani jedna kladná postava. "Verím, že sa slovenský divák pobaví, uvidí v nej totiž charaktery, ktoré určite pozná zo svojho okolia," uzavrel Sklár.

Premiéra predstavenia je naplánovaná na 16. októbra v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre. Následne si ho budú môcť pozrieť diváci po celom Slovensku.