Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Kultúra

Astorka predstaví autorský projekt ukrajinskej herečky H. Kapralovej

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Titul Najdrahšie na svete vychádza z osudov herečky, napríklad, keď bola malá, vybuchol Černobyľ a jej rodina pomáhala odstraňovať následky.

Bratislava 25. apríla (TASR) – Bratislavské Divadlo Astorka Korzo ´90 uvedie autorský projekt ukrajinskej herečky Halyny Kapralovej. Premiéra inscenácie a umeleckej výpovede sa uskutoční v utorok 2. mája v Štúdiu A2 v Bratislave v ukrajinskom jazyku so slovenskými titulkami.

"Osud herečky Halyny Kapralovej je smutný ako prevažnej časti utečencov, no Halyna má šťastie, že pracuje u nás v divadle, získala aj štipendium Fondu na podporu umenia, ktorého výsledkom je pripravovaná autorská inscenácia, vychádzajúca z jej osudov,"
približuje dramaturgička Andrea Domeová príbeh umelkyne, ktorej vzala vojna na Ukrajine domov, prácu, rodinu, priateľov, zázemie. Ocitla sa v Bratislave s malým synčekom, mamou a len tým, čo si mohla zbaliť do vlaku. Prešiel rok jej pobytu na Slovensku a Halyna znovu bude stáť na javisku vo vlastnej inscenácii.

Titul Najdrahšie na svete vychádza z osudov herečky, napríklad, keď bola malá, vybuchol Černobyľ a jej rodina pomáhala odstraňovať následky. "Keď teraz vypukla vojna, ocitla sa znovu v meste s jadrovou elektrárňou, ostreľovanou ruskými vojskami," dodáva Domeová.

Hlavná postava príbehu, Ona, prežíva osobnú krízu na pozadí spoločenskej krízy. Stelesňuje tri základné obrazy ženy - ako matky, manželky, babičky. "A zamýšľa sa, vlastne prvýkrát vo svojom živote, nad úlohou človeka vo svetových dejinách, ktoré sú v podstate dejinami vojen a násilia," uvádza k inscenácii Divadlo Astorka. Žena pociťuje beznádej a vidí nezmyselnosť toho, čo sa deje, čo je akoby napísané podľa scenára dedeného z generácie na generáciu. No zároveň je inšpirovaná narodením svojho syna. Nový človek znamená nový začiatok a možno konečne novú voľbu. "Nevie si ešte predstaviť, čo by malo byť touto novou voľbou, ale celou svojou bytosťou sa snaží ochrániť dieťa pred ´starým svetom´," dodáva divadlo.

Halyna Kapralova absolvovala Fakultu dramatického umenia na Charkivskej štátnej akadémii kultúry. V rokoch 2005 až 2022 pôsobila ako herečka v zaporižskom divadle V. G. Magara. Podieľala sa na autorských filmových a televíznych projektoch ako herečka a kameramanka, opakovane získala ocenenia na domácich a medzinárodných súťažiach za stvárnenie mimoriadnych originálnych postáv a ich stelesnenie na javisku. Po vypuknutí vojny na Ukrajine odišla na Slovensko, v súčasnosti žije v Bratislave.