Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 26. jún 2024Meniny má Adriána
< sekcia Kultúra

Koprodukcia bratislavských bábkarov a Divadla Drak získala ocenenie

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Na súťažnej prehliadke v Plzni sa stretávajú českí a slovenskí bábkari, hlavný program dopĺňajú výrazné inscenácie z celého sveta.

Bratislava 18. júna (TASR) - Koprodukcia Bratislavského bábkového divadla (BBD) a Divadla Drak z Hradca Králové získala ďalšie ocenenie na medzinárodnom festivale. Spoločná inscenácia "Zapísaný spolok slovenských a českých bábkarov uvádza: Zbojník a Gašparko" dostala štyri individuálne ocenenia na 35. ročníku Skupovej Plzne. Medzinárodný festival bábkového a alternatívneho divadla sa konal v Plzni 12. až 16. júna. TASR o tom informoval Stanislav Várady z BBD.

Priblížil, že na súťažnej prehliadke v Plzni sa stretávajú českí a slovenskí bábkari, hlavný program dopĺňajú výrazné inscenácie z celého sveta. Tento rok sa na festivale predstavilo 19 súťažných inscenácií a udelili 12 ocenení, o ktorých rozhodla odborná porota. Štyri z nich získala slovensko-česká inscenácia Zapísaný spolok slovenských a českých bábkarov uvádza: Zbojník a Gašparko. "Minister kultúry Českej republiky Martin Baxa odovzdal Ľubomírovi Piktorovi Cenu mesta Plzne za herectvo. Je to už jeho tretie ocenenie za herecký výkon v tejto inscenácii. Tomášovi Jarkovskému a Petrovi Galdíkovi udelila porota Cenu za dramaturgický koncept. Čestné uznanie za precíznu zvukársku prácu dostal Ján Tomáš," spresňuje Várady.

Súčasťou ocenení je aj Cena Antonína Šimelu za "nezaraditeľnú zvláštnosť". Tú udelili Johane Vavřínovej za herecký výkon v role panej s píšťalkou. Týmto sa celková bilancia cien pre slovenskú-českú inscenáciu zvýšila na deväť. Patrí jej Cena Erik za najinšpiratívnejšiu bábkarskú inscenáciu, získala aj Grand prix na medzinárodnom festivale Spectaculo Interesse. "Jakub Vašíček a Šimon Spišák dostali Cenu Divadelných novín za réžiu a Ľubomír Piktor získal za herecký výkon Výročnú cenu Literárneho fondu aj širšiu nomináciu na Cenu Thálie," pripomína BBD.

Ocenená inscenácia vznikla pri príležitosti 30. výročia rozdelenia Československa. Reflektuje mimoriadny fenomén blízkosti dvoch národov - Čechov a Slovákov. Podľa tvorcov je demonštráciou umeleckej aj ľudskej vzájomnosti.