Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Kultúra

VIDEO: Divadlo Nová scéna premiéruje pôvodný slovenský muzikál Mojžiš

Na snímke zľava generálna riaditeľka divadla Nová scéna Ingrid Fašiangová, autor a režisér Patrik Vyskočil, dramaturg Dávid Hartl, autor hudby a dirigent zodpovedný za naštudovanie Ľubomír Dolný, kostýmová výtvarníčka Ľudmila Várossová, herec Dárius Koči (Ramzes), herec Lukáš Pišta (Mojžiš), herečka Petra Dubayová (Tzeporah), herečka Lenka Machciníková (Tzeporah), herečka Mirka Gális Partlová (Miriam), herečka Barbora Švidraňová (Miriam) a choreograf Ladislav Cmorej počas tlačovej konferencie k premiére pôvodného slovenského muzikálu Mojžiš v divadle Nová scéna. V Bratislave 22. októbra 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

Premiéry muzikálu Mojžiš uvedie Divadlo Nová scéna v piatok a sobotu 25. a 26. októbra.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 22. októbra (TASR) - Bratislavské Divadlo Nová scéna chystá premiéru pôvodného slovenského muzikálu Mojžiš. Inscenácia na motívy známeho biblického príbehu dostala modernú scénickú, hudobnú i tanečnú podobu. O novom titule, ktorý "prináša aktuálnu interpretáciu dojímavého príbehu o ľudskej odvahe, viere a súrodeneckej láske spred viac ako troch tisícročí", informovali tvorcovia a herci na utorkovej tlačovej konferencii.

Autor námetu, spoluautor libreta, textov piesní a hudby Patrik Vyskočil začal premýšľať nad spôsobom, ako spracovať dôležité súčasné celospoločenské témy v pôvodnom muzikáli v čase začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, v ktorej začali na Slovensko prúdiť ľudia hľadajúci útočisko. "Zvolil som si Mojžiša a tému biblického Exodu, aby som na jeho základe postavil silný príbeh hľadania kultúrno-národnostnej identity, hľadania nádeje, viery a odpustenia, ktoré veľmi absentujú v súčasnej polarizovanej spoločnosti," hovorí o zrode autorského projektu Vyskočil. Priznal, že ho inšpirovali aj filmy Exodus Ridleyho Scotta, Mojžiš s Benom Kingsleym v hlavnej úlohe či animovaná rozprávka Princ Egyptský.

"Mojžiš bude strhujúci, je to moderná inscenácia, ktorá bude mať moderný jazyk rozprávania príbehu. V hlavnej úlohe sú vzťahy, emócie, ktoré sú navždy prenosné," poznamenal dramaturg predstavenia Patrik Hartl. Tvorivý tandem Vyskočil - Hartl oslovil do svojho prvého autorského celovečerného muzikálu osvedčených divadelných tvorcov. Na librete a dialógoch spolupracovali s Petrom Pavlacom, hudbu k muzikálu vytvoril Vyskočil so skladateľom a dirigentom Ľubomírom Dolným a na textoch piesní spolupracoval s Jánom Štrasserom. Diváci sa môžu tešiť aj na súčasné moderné choreografie Ladislava Cmoreja a Miroslava Figuru. Scénu navrhol Martin Hollý a nadčasové kostýmy Ľudmila Várossová.



Muzikál na motívy biblického príbehu spred tisícročí má osloviť diváka všetkých vekových kategórií, rôznych náboženstiev i tých bez vierovyznania. Tvorcovia prízvukujú, že inscenácia nie je verným prepisom starozákonného príbehu.

Dolný skomponoval hudbu pre 19-členný orchester, ktorý bude účinkujúcich sprevádzať naživo počas predstavení. "Sú v nej dobové prvky, náznaky popu i etnickej hudby, to všetko s využitím klasickej novovekej hudby," priblížil.



V titulnej úlohe Mojžiša sa divákom predstaví Lukáš Pišta v alternácií s Patrikom Vyskočilom, Ramzesom bude Dárius Koči a Richard Autner. Mirka Gális Partlová a Barbora Švidraňová alternujú v postave Miriam, Petra Dubayová a Lenka Machciníková v úlohe Tziporah.

Na snímke zľava herečka Petra Dubayová (Tzeporah) a herečka Lenka Machciníková (Tzeporah) počas tlačovej konferencie k premiére pôvodného slovenského muzikálu Mojžiš v divadle Nová scéna. V Bratislave 22. októbra 2024.
Foto: TASR - Dano Veselský


Premiéry muzikálu Mojžiš uvedie Divadlo Nová scéna v piatok a sobotu 25. a 26. októbra.