Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Kultúra

Divadlo Nová scéna rozpráva príbeh o Mojžišovi cez súčasný vizuál

Na snímke zľava generálna riaditeľka divadla Nová scéna Ingrid Fašiangová, autor a režisér Patrik Vyskočil, dramaturg Dávid Hartl, autor hudby a dirigent zodpovedný za naštudovanie Ľubomír Dolný, kostýmová výtvarníčka Ľudmila Várossová, herec Dárius Koči (Ramzes), herec Lukáš Pišta (Mojžiš), herečka Petra Dubayová (Tzeporah), herečka Lenka Machciníková (Tzeporah), herečka Mirka Gális Partlová (Miriam), herečka Barbora Švidraňová (Miriam) a choreograf Ladislav Cmorej počas tlačovej konferencie k premiére pôvodného slovenského muzikálu Mojžiš v divadle Nová scéna. V Bratislave 22. októbra 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

S hrdinami muzikálu sa diváci stretnú v prostredí ulice či v médiách.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Bratislavské Divadlo Nová scéna (DNS) premiéruje v piatok pôvodný slovenský muzikál Mojžiš. Inscenácia na motívy známeho biblického príbehu dostala modernú scénickú, hudobnú i tanečnú podobu. Nadčasovosť tém, ktoré muzikál prináša, sa zrkadlí aj v kostýmoch.

"Príbeh o Mojžišovi prerozprávame cez súčasný vizuál. Pre nás tvorcov je dôležité posolstvo, ktoré chceme odovzdať divákovi cez Mojžišove knihy," povedala pre TASR kostýmová výtvarníčka Ľudmila Várossová, ktorá pre aktuálnu interpretáciu dojímavého príbehu o ľudskej odvahe, viere a súrodeneckej láske spred viac ako troch tisícročí vytvorila nadčasové kostýmy. "Odohráva sa to na rumovisku, na deštrukcii celého sveta, s ktorým sme konfrontovaní dennodenne," popisuje súčasný výtvarný slovník inscenácie.

"Je veľmi dobré, že máme potrebu odovzdať divákovi reflexiu o tom, že sa musíme aj my pričiniť, aby svet bol lepší, nesmieme zostať pasívni, a zároveň musíme veriť v to, že svet sa zmení v lepší,"
dodala k inscenácii biblického príbehu, ktorý je prerozprávaný výtvarne a vizuálne súčasným slovníkom. "Každý divák sa tam nájde, hmotná kultúra tých kostýmov je dnešná. Každá rodina musí vidieť samých seba v tejto inscenácii, aby dostala impulz na zamyslenie sa nad sebou a podnikla niečo v prospech lepšieho sveta," podčiarkla Várossová.

Na snímke zľava herečka Mirka Gális Partlová (Miriam) a herečka Barbora Švidraňová (Miriam) počas tlačovej konferencie k premiére pôvodného slovenského muzikálu Mojžiš v divadle Nová scéna. V Bratislave 22. októbra 2024.
Foto: TASR - Dano Veselský


S hrdinami muzikálu sa diváci stretnú v prostredí ulice či v médiách. "Na jednej strane pôsobia civilne, na druhej strane si v kostýmoch nesú farebnú pečať chladu, hrôzy, slobody či nádeje. Týmto, ale i rafinovaným strihom, je svet na javisku, takpovediac, súčasne štylizovaný," vysvetlila kostýmová výtvarníčka.

Titulnú postavu stvárňuje v alternácií s autorom a režisérom Patrikom Vyskočilom skúsený sólista DNS Lukáš Pišta. "Mojžiša zaraďujem v mojom repertoári medzi moje srdcovky. Skúšalo sa mi veľmi dobre, pretože je to téma môjmu srdcu veľmi blízka, keďže som veriaci a tento príbeh dobre poznám. Mojžiša stvárňujem ako človeka horkokrvného, spravodlivého, inteligentného. Milujúceho a veriaceho v Boha. Zahrať ho, bolo pre mňa výzvou a súčasne je aj nesmiernou cťou," povedal pred premiérou Pišta.

Mojžiš je prvý autorský celovečerný muzikál tvorivého tandemu Patrik Vyskočil a Dávid Hartl. Na librete a dialógoch spolupracovali s Petrom Pavlacom, hudbu k muzikálu vytvoril Vyskočil so skladateľom a dirigentom Ľubomírom Dolným a na textoch piesní spolupracoval s Jánom Štrasserom. Scénu navrhol Marek Hollý.