Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Kultúra

Divadlo Petra Mankoveckého odpremiéruje inscenáciu Eden. Útek z raja

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Režisérka a autorka Alžbeta Vrzgula pokračuje vo svojej línii reflektovania aktuálneho diania v spoločnosti prostredníctvom pohľadu vlastnej generácie.

Bratislava 7. júna (TASR) - Divadlo Petra Mankoveckého (DPM) uvedie na konci sezóny premiéru inscenácie "Eden. Útek z raja" v réžii Alžbety Vrzguly. Leitmotívom diela, ktoré prepája pocity a názory dnešných tridsiatničiek so skúsenosťami mladých žien obdobia normalizácie, je osobná odvaha. Premiéra sa uskutoční v utorok 11. júna v Bratislave, v priestoroch obchodného domu Prior. TASR o tom informovala PR manažérka Linda Gallová.

Režisérka a autorka Alžbeta Vrzgula pokračuje vo svojej línii reflektovania aktuálneho diania v spoločnosti prostredníctvom pohľadu vlastnej generácie. Nadväzuje na spoluprácu s dramaturgičkou Katarínou K. Cvečkovou, s ktorou po viacerých divadelných inštaláciách opäť smerujú pohľad na ženy. "Chceme sa naučiť konfrontovať naše dnešné strachy, chceme pochopiť večný (ženský) cyklus a to, čo vyplavuje, chceme medzigeneračné prepojenie," vysvetľuje tvorivý tandem.

V inštalácii príbehov "Eden. Útek z raja" pracujú s dokumentárnym materiálom, ktorý rozohrávajú do štylizovaných interakcií. Predstavenie zachytáva skúsenosť žien v špecifickom životnom období, ktoré je bohaté na osobné aj spoločenské turbulencie. Kolobeh dejín a istú cyklickosť kopíruje aj jeho inscenačná forma.

"Diváci a diváčky budú mať možnosť putovať po priestore a jednotlivých príbehoch, pričom každý zážitok bude jedinečný vďaka rôznym hereckým interpretáciám v podaní Kataríny Andrejcovej, Kataríny Gurovej, Kristíny Spáčovej a Kristíny Svarinskej," uvádza tvorivý tím DPM k inscenácii.

"Režisérka s dramaturgičkou prepojili pocity a názory dnešných tridsiatničiek so skúsenosťami žien obdobia normalizácie. Súčasťou konceptu diela boli rozhovory so štyrmi pamätníčkami, ktoré spája nielen pôsobenie v umeleckom prostredí, ale i nadhľad nad vlastnými osudmi. Eva, Kamila, Soňa a Tamara rozprávali o svojich životných míľnikoch, o vzletoch aj pádoch a o realite 70. rokov," uzatvára divadlo.