Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Kultúra

Do 105. sezóny vstúpilo SND galavečerom venovaným O. Malachovskému

Na snímke fontána Vodný prameň z roku 1989 pred novou budovou SND od tria architektov Alexander Bilkovič, Iľja Skoček st. a Peter Bauer z bronzu a travertínu. Foto: TASR - Dano Veselský

Koncert zaznel pod taktovou talianskeho dirigenta Marca Guidariniho.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Slovenské národné divadlo (SND) uplynulý víkend vstúpilo do 105. divadelnej sezóny galavečerom venovaným dlhoročnému sólistovi operného súboru Ondrejovi Malachovskému. Koncert v sobotu (7. 9.) bol zostavený z ukážok diel, v ktorých legendárny spevák počas svojej 40-ročnej kariéry na scéne SND exceloval. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Pripomenula, že Ondrej Malachovský bol niekoľko sezón sólistom aj v opere v Kolíne nad Rýnom a jeho hlas obdivovali poslucháči v 30 krajinách na prestížnych pódiách od New Yorku cez festival v Edinburghu, Viedeň až po Čínu. Slovenskú opernú legendu tak spolu s našimi poprednými opernými reprezentantmi pozdravili aj zahraniční hostia.

Monológ Svätopluka v rovnomennej opere Eugena Suchoňa, ktorú Ondrej Malachovský premiéroval a stal sa nezabudnuteľným predstaviteľom tejto postavy, zaznel počas galavečera v podaní súčasného interpreta Petra Mikuláša. "Zaujímavá bola ukážka árie a dvojspevu z Verdiho opery Don Carlo, v ktorej sa na javisku stretli dvaja naši poprední basisti - už spomínaný Peter Mikuláš a Jozef Benci," poznamenala Pažítková.

Dodala, že známu áriu Vodníka z Dvořákovej Rusalky zaspieval nemecký basbarytonista Franz Hawlata. Koncert vyvrcholil scénou z prvého dejstva poslednej Verdiho opery Falstaff, v ktorej svojím umením dominoval ďalší zahraničný hosť, srbský barytonista Željko Lučić.

Koncert zaznel pod taktovou talianskeho dirigenta Marca Guidariniho.

Na gala Ondrej Malachovský Tribute prišli majstra symbolicky pozdraviť okrem osobností kultúrneho a spoločenského života, spevákovej rodiny aj poprední sólisti, ktorí s ním dlhé roky stáli na javisku alebo sa jeho kariérou inšpirovali. Medzi nimi Peter Dvorský, Ján Galla, Jolana Fogašová, Adriana Kohútková, Terézia Kružliaková, Pavol Remenár, dirigenti Rastislav Štúr, Martin Leginus a ďalší. "Aj týmto koncertom sme si pripomenuli nedožité 95. narodeniny neopakovateľného Ondreja Malachovského, ktorý postavami dýchajúcimi múdrosťou obohacoval operný a umelecký svet," uzatvára SND.