Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Kultúra

Do súťaže Cena Gustáva Reussa sa prihlásilo rekordných 119 autorov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Porota hodnotila 130 poviedok, výsledky slávnostne vyhlásia 25. októbra v Revúcej.

Revúca 14. októbra (TASR) - Do štvrtého ročníka obnovenej súťaže v písaní poviedok v žánri sci-fi a fantasy s názvom Cena Gustáva Reussa sa tento rok prihlásil rekordný počet autorov. Porota hodnotila 130 poviedok od 119 účastníkov, výsledky slávnostne vyhlásia 25. októbra v Revúcej. TASR o tom informovala riaditeľka Mestského kultúrneho strediska v Revúcej Karin Kilíková.

Aktuálny ročník súťaže je od jej obnovenia v roku 2021 doposiaľ najúspešnejší. Celoslovenská súťaž ponúkla priestor pre autorov sci-fi a fantasy poviedok v dvoch kategóriách, a to vo veku od 15 do 25 rokov a od 25 rokov. Uzávierka ročníka bola 31. mája, do súťaže sa prihlásilo 119 autorov so 130 poviedkami. Práce do konca septembra hodnotila trojčlenná odborná porota.

Výsledky súťaže budú slávnostne vyhlásené 25. októbra v novootvorenej kultúrno-vzdelávacej inštitúcii Litterra v Revúcej. "Porotcovia a predstavitelia mesta odovzdajú v dvoch kategóriách hlavnú cenu - Cenu Gustáva Reussa, autori na druhom a treťom mieste budú ohodnotení vecnými cenami. Na návrh poroty bude udelená aj Cena mesta Revúca. Všetky ocenené práce budú publikované v Zborníku najlepších prác, ktorý do konca roka vydá Mestské kultúrne stredisko v Revúcej," priblížila Kilíková s tým, že súčasťou podujatia bude aj beseda s porotcami a uzavretý seminár s autormi.

Cena Gustáva Reussa je pomenovaná podľa významného rodáka z Revúcej, ktorý tam v roku 1856 napísal prvé sci-fi dielo na území Slovenska s názvom Hviezdoveda alebo Životopis Krutohlava, opisujúce cestu balónom na Mesiac. "Kuriozitou je, že tento rukopis vznikol o sedem rokov skôr ako vôbec prvý román svetovo najznámejšieho spisovateľa tohto žánru Julesa Verna," uviedla Kilíková.

Literárna súťaž v písaní poviedok v žánri sci-fi a fantasy sa v Revúcej konala pravidelne v rokoch 1989 až 2002. Obnovená bola v roku 2021 v súvislosti so vznikom inštitúcie Litterra v budove Prvého slovenského gymnázia v Revúcej.